De VVD wil dat alle huurders net als huiseigenaren rioolheffing gaan betalen. Tweede Kamerlid Hayke Veldman wil aan het eind van de zomer met een wetsvoorstel komen dat dat mogelijk moet maken.

Hij bevestigt berichtgeving hierover maandag in het AD. Volgens hem draait in ongeveer de helft van de gemeenten de huiseigenaar volledig of voor een groot deel op voor de rioolheffing. ,,Iedereen heeft hier voordeel van en het is dan ook eerlijk als iedereen zijn fair share betaalt.”

De VVD’er denkt dat een meerderheid zijn voorstel zal steunen. Een motie van hem van soortgelijke strekking kreeg vorig jaar de steun van de Kamer. Maar volgens hem geeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) aan de uitvoering van die motie geen prioriteit en daarom komt hij met een eigen initiatiefwet.

PvdA: huren moeten betaalbaar blijven

De PvdA richt zich in de aanloop van de Tweede Kamer-verkiezingen van 2017 ook huurders, zo bleek afgelopen zaterdag. Maar dan in een veel meer beschermende zin.

Iedereen moet in Nederland betaalbaar kunnen wonen en moet hier meer zeggenschap over krijgen, stelde de werkgroep volkshuisvesting van de PvdA. Deze werkgroep met onder anderen Hans Spekman (partijvoorzitter), Toon Geenen (oud-deelraadslid Amsterdam-Zuidoost) en Adri Duivesteijn (onder meer oud-Kamerlid, oud-senator) heeft een plan opgesteld met aanbevelingen om dit doel te bereiken.

De huur moet betaalbaar worden door een ‘woonquote’ in te voeren. Dat is het deel van het inkomen dat, volgens de NIBUD-normen, maximaal besteed kan worden aan de woning. De verhuurder zal bij de vaststelling van de huur zich aan deze woonquote moeten houden, om de woning betaalbaar te houden voor de huurder. Omdat de woonlasten nooit hoger kunnen zijn dan een redelijk deel van het inkomen, kan het systeem van huurtoeslag worden afgebouwd.

Volgens de werkgroep zijn door de groei van het aantal huishoudens zo’n 500.000 tot 1 miljoen extra woningen nodig. De invoering van een zogeheten aanbodnorm moet ervoor zorgen dat er overal voldoende woonaanbod is. Gemeenten hebben de verplichting om hiervoor te zorgen. Als het om financiële redenen niet lukt, kunnen gemeenten gebruik maken van een in te stellen Rijksfonds voor het Wonen.

Om de huurders meer zeggenschap te geven, zullen de woningcorporaties, die publieke instellingen zijn, gedemocratiseerd moeten worden. Dat kan volgens het PvdA-plan door huurders een directere invloed te geven op het beleid van de woningcorporatie. Daarnaast moet de huurder het recht krijgen op zelforganisatie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl