• Huub Vermeulen vertrekt na 20 jaar bij bol.com. Sinds 2017 was hij CEO van de grootste webwinkel van Nederland.
  • Onder zijn leiding groeide de omzet van 1,6 miljard euro in 2017 tot 4,3 miljard euro in coronajaar 2020.
  • Vermeulen wordt opgevolgd door de in Australië opgegroeide Margaret Versteden-Verduijn.

Huub Vermeulen gaat na ruim twintig jaar bol.com verlaten. De laatste vier jaar was hij CEO van de online winkel. De 57-jarige Vermeulen wordt opgevolgd door Margaret Versteden-van Duijn, die op dit moment verantwoordelijk is voor de platformactiviteiten van bol.com.

“Het besluit om bol.com te verlaten, was niet gemakkelijk”, zegt Vermeulen over zijn vertrek. “Na een 20 jaar bol.com heb ik in deze fase van mijn leven behoefte aan een andere balans tussen werk en privé. Daarnaast wil ik de mogelijkheid creëren om in een non-executive rol andere ondernemers bij te staan.”

Vermeulen draagt het stokje op 1 november formeel over aan Versteden, maar blijft nog wel tot het einde van het jaar als adviseur verbonden aan het bedrijf.

Toen hij in 2001 aan de slag ging bij bol.com werkten er twintig mensen, inmiddels zijn dat er 2.500. Hij is dan ook niet bang voor de concurrentie van Amazon of andere grote buitenlandse webwinkels, vertelde hij in 2018 in een interview met Business Insider. “Lokale relevantie is heel belangrijk. Je kunt veel machines en systemen hebben en de grootste zijn van de wereld, maar je moet in Nederland begrijpen wanneer de dag is dat we gaan schaatsen.”

Coronagekte zorgt voor ongekende groei

Toen Vermeulen in 2017 aantrad als CEO behaalde bol.com een omzet van 1,6 miljard euro. In coronajaar 2020 was dat gestegen naar 4,3 miljard euro en kon het bedrijf voor het eerst in zijn bestaan de belofte ‘vandaag besteld, morgen in huis’ niet altijd waarmaken. “We groeien zo hard dat het ongemakkelijk wordt”, zei Vermeulen daarover in een interview met de Vlaamse zakenkrant De Tijd.

Inmiddels is die coronagekte achter de rug en kan bol.com als grootste webwinkel van Nederland weer op eigen tempo werken aan de toekomst.

“Ik ben ervan overtuigd dat de interne cultuur van bol.com een van de belangrijkste succesfactoren is”, stelt Vermeulen bij het aankondigen van zijn afscheid. “Het stimuleren en behouden ervan – waarbij samen, bevlogenheid en vertrouwen voorop staan – is dan ook een van mijn focuspunten als CEO geweest. Mede door onze unieke manier van werken hebben we in hoog tempo kunnen transformeren naar een platformorganisatie waarbij we de sterkste groei in onze geschiedenis hebben gerealiseerd.”

Lees ook: Deze 3 boeken maken van elke manager een betere leider, volgens de CEO van bol.com

Opvolger Margaret Versteden groeide op in Australië

Zijn opvolger Margaret Versteden-Verduijn is opgegroeid in Australië en woont sinds 2000 samen met haar man en kinderen in Nederland. Ze werkte eerder onder andere bij Bain & Company, Nike en BCG en bekleedde binnen bol.com al diverse directiefuncties. Het afgelopen jaar was ze eindverantwoordelijk voor de platformactiviteiten van het bedrijf.

"Ik vind het een eer en geweldige kans om de leiding over te mogen nemen van deze mooie organisatie", zegt de 45-jarige Versteden over haar aanstelling als CEO. "Ook de komende jaren zullen in het teken staan van groei en de verdere ontwikkeling van ons platform. Een mooie ambitie waar ik vol energie, samen met het directieteam, graag verder richting aan geef."

LEES OOK DIT INTERVIEW UIT 2018: CEO Huub Vermeulen van bol.com over Amazon: ‘In Nederland moet je begrijpen wanneer de dag is dat we gaan schaatsen’