• Veel politieke partijen in Den Haag doen mee aan het offensief om de mogelijkheden van beleggers op de huizenmarkt te beperken.
  • Dit kan averechts gaan werken op de markt voor commerciële huurwoningen, denkt vastgoedeconoom Madeline Buijs van ABN Amro.
  • Huren in de vrije sector gaan door de overheidsmaatregelen mogelijk verder stijgen.

Veel politieke partijen in Den Haag doen mee aan het offensief om de mogelijkheden van beleggers op de huizenmarkt te beperken, met als argument dat starters meer kansen moeten krijgen om een betaalbare eigen woning te kopen.

Dit beleid kan echter terugslaan op de markt voor commerciële huurwoningen, zo stelt vastgoedeconoom Madeline Buijs in een dinsdag verschenen analyse.

Buijs wijst op de reeds doorgevoerde wijziging van de overdrachtsbelasting, waarbij starters in de eerste drie maanden van dit jaar zijn vrijgesteld van de overdrachtsbelasting. Vanaf april betalen starters voor woningen tot een waarde van 4 ton geen overdrachtsbelasting en daarboven geldt een tarief van 2 procent.

Beleggers die huizen voor verhuur kopen, betalen daarentegen sinds 1 januari 8 procent overdrachtsbelasting.

Verder hebben veel politieke partijen plannen om gemeenten meer bevoegdheden te geven om bij de aankoop van woningen een 'zelfwoonplicht' op te leggen.

"Vergeten wordt echter dat door deze maatregelen de verschillen tussen de koop- en huurmarkt alleen maar groter worden", schrijft Buijs. "Beleggers zijn een belangrijke partij op de commerciële huurmarkt. Wanneer hun rol wordt beperkt, is het moeilijker om het benodigde aantal nieuwe huurwoningen te behalen. Het commerciële huursegment is zeer klein in vergelijking met die van de koopwoningen en sociale huurwoningen, terwijl steeds meer mensen op dit segment zijn aangewezen."

Stijging huren in de vrije sector

Volgens de econoom van ABN Amro is het twijfelachtig of commerciële huurwoningen door de voorgestelde maatregelen betaalbaarder
worden.

"Bij een laag aanbod zullen de huren namelijk eerder stijgen dan dalen. Dat is pijnlijk voor een groot deel van die mensen die op het commerciële huursegment zijn aangewezen, aangezien een koopwoning voorlopig onbereikbaar is omdat de prijzen hoog zijn en de leennormen zijn aangescherpt."

Buijs verwacht dat de vraag naar huurwoningen voorlopig hoog blijft door het grote woningtekort. Op korte termijn staan huren in de grote steden wel onder druk, omdat expats wegblijven en er nauwelijks toeristen zijn als gevolg van de coronacrisis.

Maar de ontwikkeling op de huurmarkt toont regionaal grote verschillen, terwijl er op de koopmarkt sprake is van huizenprijzen die hard blijven doorstijgen.

LEES OOK: 4 dingen die in 2021 veranderen voor particuliere verhuurders van huizen (ook zonder de Bernhard-belasting)