Wie nu verhuist naar een sociale huurwoning, is meestal duurder uit dan een huizenkoper. Per vierkante meter betaalt de huurder een paar euro per maand meer.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant naar de woonlasten per vierkante meter in de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

In Rotterdam betalen nieuwe sociale huurders zonder huurtoeslag, met een jaarinkomen boven de 21.000 euro, per maand zelfs een derde meer voor een vierkante meter. Alleen in Amsterdam zijn sociale huurappartementen per maand nog 20 cent goedkoper dan een koopappartement.

Wie in de vrije sector een huurwoning zoekt, is verreweg het duurst uit. In alle regio’s die de Volkskrant onderzocht, betalen ze twee keer zoveel per maand als kopers van vergelijkbare huizen.

Kopen is de laatste jaren aanzienlijk goedkoper geworden door de scherpe daling van de huizenprijzen en een historisch lage rente. Huren in de vrije sector is met afstand het duurst, vooral in Utrecht. Daar betaalt een koper 7 euro per vierkante meter per maand voor een appartement, terwijl een huurder in de vrije sector 16 euro kwijt is. Dat huren in de vrije sector zo duur is, komt door schaarste.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl