De bodem van de grote prijsdaling op de huizenmarkt lijkt bereikt. Vergeleken met het voorgaande kwartaal stegen huizenprijzen in Nederland gemiddeld met 1,5 procent in de laatste drie maanden van 2013.

Dat blijkt uit de woningmarktcijfers die makelaarsclub NVM donderdag publiceerde.

Vergeleken met een jaar geleden lagen de huizenprijzen in Nederland nog wel 1,1 procent lager in het vierde kwartaal van 2013. Dit is echter de kleinste daling van het jaar. In het derde kwartaal van vorig jaar zakte de huizenprijs nog met 3,6 procent, ten opzicht van een jaar eerder.

Gemiddeld kostte een woning in het vierde kwartaal van 2013 zo’n 207 duizend euro.

huizenprijs

Fors meer woningen verkocht

Makelaarslub NVM toonde zich donderdag vooral tevreden over de aantrekkende verkopen. In het vierde kwartaal van 2013 werden er door NVM-makelaars 27.018 woningen verkocht, een plus van 20 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal. Voor heel Nederland gaat het naar schatting om 36.300 woningen. "Het is daarmee het beste kwartaal sinds medio 2008 de crisis uitbrak."

huizen

In totaal werden er in 2013 door NVM-makelaars 87.404 woningen verkocht, een stijging van 2,2 procent vergeleken met een jaar eerder. Voor de hele markt lagen de verkopen naaar schatting op 117.000 woningen in 2013.

De lage rente en vooral het toegenomen consumentenvertrouwen, waarschijnlijk mede als gevolg van de relatieve politieke rust, is de voornaamste oorzaak van de 'opverende' markt eind 2013, aldus de NVM.

Huizenprijs bodemt uit

"De afgelopen twee kwartalen was er al nauwelijks sprake van prijsdaling, de prijzen 'bodemden uit'", stelde NVM-voorzitter Ger Hukker in een toelichting. Hij schrijft de stijgende prijzen in het vierde kwartaal van 2013 vooral toe aan de toename van het vertrouwen in de woningmarkt. "Ook de grootte en kwaliteit van de verkochte woningen kunnen hierbij een rol spelen."

Doordat de samenstelling van de groep verkochte huizen anders is dan het totale aanbod van te koop staande woningen, is er nog een groot verschil tussen de ontwikkeling van transactieprijzen en de gemiddele vraagprijs. Die lag in het vierde kwartaal van 2013 op 274 duizend euro, versus 207 duizend euro voor de gemiddelde transactieprijs.

De vraagprijs van het totale aanbod zakte in het vierde kwartaal met 0,4 procent vergeleken met een kwartaal eerder. "De vraagprijs daalt in vergelijking met een kwartaal eerder nu wel vijf jaar op rij", aldus NVM-voorztter Hukker.

In vergelijking met een jaar eerder is de vraagprijs van het aanbod 3,2 procent gedaald. Hukker: "Daarmee lijkt ook hier het dieptepunt in de daling van de vraagprijs bereikt te zijn."

NVM verwacht 'stabiele huizenprijs' in 2014

Hukker rekent voor 2014 op stijgende woningverkopen en prijzen die "op het huidige niveau zullen stabiliseren".

"Er is politiek rust gekomen op het woningdossier. Natuurlijk kunnen zaken altijd beter, maar er is in ieder geval meer duidelijkheid", aldus de NVM-voorman. "Je ziet daar consumenten ook op inspelen: ze lossen meer af en zijn realistischer geworden met hun vraagprijzen. Als dit zo doorzet, kan 2014 nog wel eens een mooi jaar gaan worden."

Lees ook:

Hendrik Oude Nijhuis: juich niet te vroeg op huizenmarkt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl