Economen van ING zien de risico’s op het dalen van de huizenprijzen toenemen, zo staat in een maandag verschenen notitie van ING Research.

Door de stijging van hypotheekrentes, de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie is er een grotere kans op een neerwaartse prijscorrectie.

Makelaarsvereniging NVM constateerde voor het eerste kwartaal van dit jaar dat de gemiddelde huizenprijs 2 procent was gedaald, vergeleken met het slotkwartaal van 2021. Volgens de economen van ING is het echter te vroeg om te spreken van een kanteling op de woningmarkt.

Wel staat vast dat de stijging van hypotheekrentes de betaalbaarheid van woningen raakt en zorgt voor een neerwaartse druk op de huizenprijzen, stellen de economen van ING.

Bovendien worden de leennormen voor hypotheken van budgetinstituut Nibud volgend jaar waarschijnlijk aangescherpt, aangezien huishoudens meer geld kwijt zijn aan energie, boodschappen en brandstof. Dat werkt door op budgetruimte die beschikbaar voor de hypotheeklasten.

Verder zorgt de oorlog in Oekraïne voor een lagere economische groei en dat werkt door op de arbeidsmarkt. Ook daardoor neemt de kans op daling van de woningprijzen toe.

Dat is niet alleen relevant voor huizenbezitters en mensen die op zoek zijn naar een woning, maar werkt door op de hele economie. Woningeigenaren zullen in reactie op een eventuele prijsdaling hun consumptie verlagen en dat remt de economische groei.

Bij de vorige daling van de huizenprijzen tussen 2008 en 2013, zakten huizenprijzen in totaal met 21 procent. Destijds kwam 36 procent de woningen ‘onder water te staan’; dat wil zeggen dat de hypotheekschuld hoger was dan de marktwaarde van de woning.

Door de sterke stijging van huizenprijzen in de afgelopen jaren en het feit dat er meer wordt afgelost op de hypotheekschuld, zou bij een prijsdaling van 20 procent momenteel slechts 6 procent van de huizen minder waard zijn dan de hoogte van de hypotheek, berekende DNB in een scenario-analyse.

Overigens gaat ING in het basisscenario voor de woningmarkt vooralsnog niet uit van een prijsdaling in 2022. Voor heel 2022 rekenen economen van de bank op een gemiddelde prijsstijging van 13 procent. Voor 2023 is de verwachting een zeer bescheiden plus van 1,5 procent.

LEES OOK: Hogere hypotheek, lagere energierekening: zo wegen financiële lasten op tegen besparing op stroom en gas door isolatie, zonnepanelen of warmtepomp