Na jaren van prijsdalingen lijkt de omslag op de huizenmarkt zich dit jaar dan toch echt te gaan voltrekken. De woningverkopen stijgen onmiskenbaar. Maar ook de verkoopprijzen bieden hoop.

Eén procent erbij voor de huizenprijs in Nederland. Gemiddeld dan. Daar rekenen analisten van ABN Amro op. blijkt uit een nieuw rapport over de huizenmarkt.

Op de huizenmarkt zeggen gemiddelden niet al te veel, want de prijsverschillen kunnen groot zijn op basis van de wijk, de straat en de staat van een woning. Locatie is alles.

Huizenprijs stijgt weer in 2014

Maar toch: na de jarenlange daling van huizenprijzen markeert een verwachte prijsstijging van gemiddeld 1 procent voor 2014 wel degelijk een omslag.

Dat blijkt nog duidelijker uit de prognose van de analisten van ABN Amro voor de woningverkopen. Die vallen naar verwachting een kwart hoger uit dit jaar, terwijl eerder werd gerekend op een plus van 15 procent.

Hypotheekrente daalt

Belangrijke steun in de rug voor huizenkopers is de daling van hypotheekrentes, waardoor woningen beter betaalbaar worden. Dat is ook mooi te zien in onderstaande grafiek van intermediair De Hypotheekshop.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

hypptheekrente

Ondersteunende factoren voor de huizenmarkt zijn verder het vooruitzicht op verbetering van de werkgelegenheid en de koopkracht.

Op de uitzendmarkt is duidelijk al sprake van groei in het aantal gewerkte uren en het is wachten tot het moment dat er ook een eind komt aan de stijging van de werkloosheid.

Daarnaast dragen de hervormingen van het pensioenstelsel bij aan meer zekerheid over de te betalen pensioenpremies en de hoogte van pensioenuitkeringen, aldus de analisten van ABN Amro.

Lees ook

Uitzenduren in de lift: voorop in herstel economie

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl