De Nederlandse huizenmarkt toont duidelijk tekenen van oververhitting. Aan de ene kant stijgen huizenprijzen gemiddeld nog extreem hard, maar tegelijk stagneert het aantal woningverkopen vanwege krapte in het aanbod.

Bovendien is er nog een andere ontwikkeling: de ontwikkeling van prijzen loopt sterk uiteen, afhankelijk van hoe je vergelijkt, zo blijkt uit de donderdag gepubliceerde huizenmarktcijfers van makelaarsclub NVM.

Zo noteert de NVM in het derde kwartaal een gemiddelde prijsstijging van koopwoningen met 9,7 procent, vergeleken met dezelfde periode in 2016. Maar ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar stegen prijzen slechts met 1,7 procent.

Dit contrast is ook op regionaal niveau terug te vinden. Neem je de prijsontwikkeling op jaarbasis dan ziet die er zo uit voor het derde kwartaal van 2017:

Grootste stijger is Den Haag met een plus van 18 procent vergeleken met een jaar eerder. De top vijf bestaat verder uit Almere (plus 17,5 procent), Amsterdam (plus 17 procent), Haarlemmermeer (plus 16,7 procent) en het Gooi (plus 15,5 procent).

Er zijn op jaarbasis maar vijf regio’s met prijsdalingen. Noordoost-Groningen (-3,5 procent), Zeeuws-Vlaanderen (-2,5 procent), Den Helder (-1,7 procent), Bergen op Zoom (-1,4 procent) en Slochteren (-0,7 procent).

Op kwartaalbasis ziet het plaatje er een stuk minder uitbundig uit:

Lees ook op Business Insider

Voor Amsterdam is het contrast bijzonder groot. In de hoofdstad daalden prijzen met een half procent in het derde kwartaal van dit jaar, vergeleken met het voorgaande kwartaal.

Voor Almere, een typische satellietstad van Amsterdam, ziet dat er anders uit. Want daar stegen prijzen op kwartaalbasis gemiddeld met 5,3 procent. Dat is bijzonder fors.

De kwartaal op kwartaal-groei van de huizenprijs in Den Haag is ook stevig, met een plus van 3, 9 procent.

Steden die net als Amsterdam lijken te ‘pieken’ wat betreft de prijsontwikkeling zijn Haarlem en Delft. In de regio Haarlem (op de kaart Zuid-Kennemerland) zakten huizenprijzen in het derde kwartaal vergeleken met april, mei en juni met 1,5 procent. Op jaarbasis is in Haarlem nog sprake van een stijging van 9,9 procent.

Voor Delft geldt dat de stijging van de huizenprijs op jaarbasis 10,5 procent is, maar van kwartaal op kwartaal is sprake van een daling van twee procent.

LEES OOK: Verzekeraars kapen steeds meer hypotheekklanten weg bij banken – wat betekent dat voor de huizenmarkt?