Na jaren van extreme stijgingen van de huizenprijs lijkt die nu een plateau te hebben bereikt. De gemiddelde verkoopprijs blijft in november steken op zo’n 313.000 euro, wat nog altijd ruim vijf procent hoger is dan in dezelfde maand een jaar eerder.

In augustus piekte de gemiddelde transactieprijs op ruim 316 duizend euro en sindsdien is sprake van een lichte daling, zo blijkt uit cijfers die het Kadaster en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendmaakten. Maar de gemiddelde verkoopprijs blijft in de afgelopen maanden boven 312 duizend euro hangen.

Onderstaande grafiek laat zien dat huizenprijzen op jaarbasis blijven stijgen, al is wel een afvlakking zichtbaar. Zo lag de gemiddelde huizenprijsindex die het Kadaster bijhoudt in november bijna 6 procent hoger.

Sinds het dieptepunt van de huizenmarkt in 2013 is de huizenprijs gestaag opgekrabbeld. Vergeleken met juni 2013 ligt de gemiddelde prijsindex nu op een recordhoogte van 42 procent.

Nederlandse huizenprijzen raakten in een diep dal in de nasleep van de kredietcrisis van 2008. Maar sinds mei 2018 ligt de prijsindex gemiddeld weer hoger vergeleken met het piekniveau van augustus 2008.

Huis in 12 maanden €15.364 meer waard

Mede door de extreem lage hypotheekrentes en het herstel van de Nederlandse economie zijn huizenprijzen sinds 2016 gemiddeld met percentages van tussen de 6 en 9 procent gestegen. Daar duiken we nu sinds augustus voor het eerst in drie jaar onder.

Lees ook op Business Insider

Economen verwachten dat de economische groeivertraging die komend jaar zijn beslag krijgt, nog meer invloed zal hebben op de huizenmarkt. Zo gaan economen van de Rabobank uit van een gemiddelde stijging van de huizenprijs met 6,7 procent dit jaar en met 4,5 procent in 2020.

Kijk je naar de gemiddelde transactieprijs, dan lag die in november dit jaar op 312.866 euro. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder is de gemiddelde huizenprijs met 15.364 euro gestegen.

Per maand is de gemiddelde huizenprijs in deze periode dus met 1.280 euro opgelopen. Dat is bijna evenveel als het minimumloon van jongeren  van 20 jaar.

Lees meer over de huizenmarkt: