Niet eerder sinds de financiële crisis van 2008 daalden de huizenprijzen in Londen zo hard, zo blijkt uit een onderzoek van Acadata.

Uit het rapport van Acadata blijkt dat de huizenprijzen in de Britse hoofdstad daalden naar gemiddeld een niveau van omgerekend 669.842 euro in januari dit jaar. Dat komt neer op een daling van 2,6 procent vergeleken met een jaar eerder. Het gaat om de scherpste daling sinds augustus 2009 toen het Verenigd Koninkrijk zich middenin de financiële crisis wist.

Het Londense Wandsworth presteerde het slechtst. Prijzen kelderden hier met 2,5 procent per maand of met 14,9 procent vergeleken met januari 2017. De prijzen in Southwark vielen met 12,2 procent op jaarbasis.

Uit het onderzoek van Acadata blijkt dat in sommige Londense wijken de prijzen echter stegen. Zoals in het noordelijke Brent waar prijzen met 8,5 procent stegen.

Dit is Acadata’s plattegrond van de hoofdstad:Screen Shot 2018 03 12 at 08.13.54

Foto: Acadata

Acadata’s report komt overeen met andere vastgoedindices die allemaal wijzen op dalende huizenprijzen in de hoofdstad.

Volgens Savills makelaardij daalden prijzen in Groot Londen in 2017 met meer dan 1,5 procent. Daar komt dit jaar naar verwachting nog een daling van 2 procent bovenop, voordat een en ander in 2019 stabiliseert. Pas vanaf 2020 zouden huizenprijzen in Londen weer gaan stijgen, zo is de prognose.

Lees ook op Business Insider

De daling van huizenprijzen in Londen wordt geweten aan opgeblazen prijzen in de hoofdstad, de stagnerende onderhandelingen rond de Brexit en zorgen over renteverhogingen door de Bank of England, waardoor de kosten van een hypotheek kunnen stijgen.

LEES OOK Waarom een persoonlijke lening in plaats van een hypotheek meestal NIET logisch is – maar soms toch wel handig