Huizenprijzen zitten dit jaar tot nog toe flink in de lift, zo bleek afgelopen week uit cijfers van makelaarsclub NVM. Het gaat zelfs zo hard, dat economen van ING hun prognoses voor de gemiddelde stijging van de huizenprijs in 2024 en 2025 hebben opgeschroefd.

De economen van ING gaan nu voor dit jaar uit van een gemiddelde prijsstijging van bestaande woningen van 7 procent tot 9 procent. In 2025 zwakt dat iets af naar een nog altijd stevige plus van 4 procent.

De economen van ING wijzen voor de recente opleving van huizenprijzen naar de combinatie van hogere lonen die de leencapaciteit van huizenkopers versterken, lagere hypotheekrentes en een krapte in het aanbod op de huizenmarkt.

"Hogere lonen zorgen voor een betere betaalbaarheid, waardoor woningkopers meer voor een huis kunnen bieden dan eerst. Daarnaast werkt een hoger brutoloon door bij het bepalen van de maximale hoogte van de hypotheek", aldus de economen in een woensdag gepubliceerd rapport.

Hypotheekrentes zijn sinds 2022 weliswaar fors gestegen, maar vanaf het piekniveau van een gemiddelde van 4,8 procent eind vorig jaar is sprake van een lichte daling naar een gemiddelde van 4,2 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.

Forse stijging huizenprijs in tweede kwartaal van 2024

Makelaarsclub NVM meldde afgelopen week een gemiddelde prijsstijging van koopwoningen van bijna 14 procent in het tweede kwartaal van dit jaar, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is de grootste stijging in twee jaar tijd.

De gemiddelde transactieprijs lag in het tweede kwartaal op 468.000 euro, tegen een gemiddelde verkoopprijs van 434.000 euro in het eerste kwartaal.

"Woningen worden sneller verkocht. De prijzen vliegen omhoog door de krappe markt, goede financierbaarheid, inkomensstijgingen en daarmee het vertrouwen van de consument. We maken ons zorgen over de prijsontwikkeling en betaalbaarheid op de langere termijn bij dit krappe aanbod en deze grote vraag", gaf voorzitter NVM Wonen Lana Gerssen aan in een persverklaring.

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt: van plus 35% in Haarlem tot daling 13% in Zeeuws-Vlaanderen