Er zijn nog nooit zoveel huizen van eigenaar gewisseld als in 2016.

Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag na de presentatie van de woningmarktcijfers over het vierde kwartaal van vorig jaar.

“Nooit eerder hebben onze makelaars in een jaar tijd bijna 165.000 woningen van eigenaar helpen wisselen. Dat is ruim het dubbele dan in de jaren 2011-2013”, aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Bij de branchevereniging zijn ongeveer 4.000 makelaars aangesloten. De NVM schat dat er vorig jaar in totaal 214.000 transacties zijn geweest in Nederland.

In het vierde kwartaal lag de huizenprijs 8,9 procent hoger dan een jaar geleden; een gemiddelde woning kost nu 248.000 euro volgens de NVM. Dat is 20 procent meer dan op het dieptepunt in 2013.

Wel blijven de regionale verschillen groot. “Vooral in de centra van de grote (studenten)steden moet je veel geld op tafel leggen voor relatief weinig woning”, aldus Jaarsma. “Kopers zou ik daarom willen adviseren om rondom deze oververhitte centra geschikte woonruimte te zoeken.”

Amsterdam oververhit

In de oververhitte grote steden lopen de prijzen met meer dan 10 procent op. In Amsterdam zijn woningen zelfs 23 procent in prijs gestegen in het vierde kwartaal. Daar is het "goedkope aanbod weg", stelt Jaarsma. Starters zijn zo goed als buitengesloten.

Buiten de Randstad is er meer aanbod en is volgens de NVM sprake van een inhaalslag, getuige de groei van het aantal woningtransacties in provincies zoals Gelderland, Flevoland, Overrijssel en Drenthe. "Een goede zaak, niet alleen voor de betreffende regio’s, het zorgt ook voor meer balans op de woningmarkt", aldus Jaarsma.

Jaarsma verwacht dat in 2017 de "grote groei" in het aantal transacties er wel uit is. "Maar ik verwacht dat we dit jaar nog ruim 5 procent groei zullen zien. Aan de andere kant worden er te weinig woningen te koop aangeboden om aan de vraag te voldoen. Daardoor stijgen de woningprijzen relatief hard."

Bekijk hieronder op de kaart wat de huizenprijs doet bij jou in de buurt.

LEES OOK: Klem tussen huren en kopen: dit is het grootste knelpunt op de woningmarkt