De onroerendezaakbelasting (ozb) voor woningen stijgt komend jaar gemiddeld met 2,4 procent, blijkt uit de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis (VEH). De belangenorganisatie voor huizenbezitters spreek van een “gematigde stijging”.

VEH constateert dat veel gemeenten luisteren naar de oproep van burgers, consumentenorganisaties en het Rijk om de jaarlijkse stijging van de belasting op het eigen huis te matigen. Gemeenten lijken zich ook te houden aan de landelijk vastgestelde normen daarvoor.

De meeste huiseigenaren moeten niettemin meer betalen, hoewel de WOZ-waarde van woningen volgend jaar gemiddeld 3,3 procent daalt.

Het onderzoek betreft een steekproef onder 109 gemeenten. De ozb loopt al een aantal jaar flink op. Sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2010 is deze belasting in veel plaatsen behoorlijk gestegen.

Grootste stijging in Zevenaar

Binnen de steekproef springt de gemeente Zevenaar er bovenuit. Daar stijgt de ozb volgend jaar met 16 procent en gaat een gemiddelde huiseigenaar bijna 40 euro meer betalen, aldus VEH. Ook Helmond (15 procent) en Uitgeest (11 procent) verhogen de ozb volgend jaar fors.

Grootste dalers zijn de gemeenten Arnhem, waar de ozb volgend jaar met ruim 7 procent daalt en Rhenen met 4,5 procent lagere belasting.

Totale woonlasten

Burgers betalen ook afvalstoffen- en rioolheffing voor het ophalen van het huisafval en de aansluiting op de riolering. Landelijk liggen beide heffingen volgend jaar gemiddeld een kleine 2 procent hoger, aldus VEH.

De totale woonlasten die bestaan uit ozb, riool- en afvalstoffenheffing stijgen volgend jaar daardoor gemiddeld met 14 euro van 698 naar 712 euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl