Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:0

Door de krapte in het aanbod op de huizenmarkt is overbieden steeds meer een standaardpraktijk geworden.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is in 2021 bijna driekwart van de koophuizen verkocht voor een bedrag boven de vraagprijs. In bijna alle gemeenten lag het gemiddelde aankoopbedrag hoger dan de vraagprijs. Ter vergelijking: in 2017 werd slechts 1 op de 5 huizen boven de vraagprijs verkocht.

Afgelopen jaar was 73 procent van alle aankopen van een woning was de prijs hoger dan de laatst bekende vraagprijs, berekende het statistiekbureau. Dat is een duidelijk teken van de krapte op de woningmarkt, stelt het CBS.

Lees ook: 32% van alle koopwoningen is in handen van 65-plussers – maar verkopen doen ze niet, wat krapte op de huizenmarkt veroorzaakt

Bieden boven de vraagprijs: zo groot zij verschillen per gemeente

Het CBS heeft ook een overzicht gemaakt per gemeente. In de tabel hieronder kun je zien hoeveel er in een gemeente afgelopen jaar gemiddeld genomen boven de vraagprijs werd geboden.

Met de zoekfunctie kun je je eigen gemeente vinden. Het CBS heeft nog niet van alle gemeenten de data, dus een aantal gemeenten ontbreekt nog.

In zeventien gemeenten werden woningen in 2021 voor gemiddeld 10 procent meer dan de vraagprijs verkocht. Dat kwam in voorgaande jaren nog nergens voor. Huizen staan ook steeds korter te koop voordat er een nieuwe eigenaar is gevonden, meldt het CBS.

De top vijf van gemeenten waar het sterkst wordt overgeboden, is als volgt: Nieuwegein (gemiddeld 13,1 procent boven de laatst bekende vraagprijs verkocht), Lelystad (plus 12,6 procent), Utrecht (plus 12,5 procent), Groningen (plus 12,4 procent) en Haarlem (plus 11,6 procent).

In Flevoland zijn ook Dronten (plus 11,5 procent) en Almere (plus 11,3 procent) sterk in trek. In Amsterdam werd afgelopen jaar gemiddeld precies 10 procent boven de vraagprijs geboden.

In een enkele gemeente werden woningen afgelopen jaar gemiddeld genomen onder de vraagprijs verkocht. Dat was onder meer het geval in Blaricum (gemiddelde verkoop 1,5 procent onder de vraagprijs) en Wassenaar (gemiddeld 1 procent onder de vraagprijs verkocht).

LEES OOK: Risico op daling van huizenprijzen neemt toe, signaleert ING