De meeste kans op een nieuwe woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben starters in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland, zo blijkt uit onderzoek van financieel intermediair De Hypotheekshop.

Een woning met NHG wordt komend jaar nog aantrekkelijker, omdat de aankooppremie die je betaalt voor de NHG-verzekering omlaag gaat. In 2020 is de premie nog maar 0,7 procent van de totale lening, in plaats van 0,9 procent dit jaar.

De Nationale Hypotheek Garantie heeft een aantal voordelen. Met een NHG-hypotheek hebben huiseigenaren een vangnet als zich ellende voordoet. Als je te maken krijgt met werkloosheid, overlijden of scheiding, helpt de NHG de hypotheek betaalbaar te houden.

En mocht het toch zover komen dat je de hypotheek niet meer kunt opbrengen en het huis gedwongen moet verkopen, dan zorgt de NHG er onder voorwaarden voor dat de restschuld aan de bank wordt betaald. Het risico op wanbetaling voor de bank is dus kleiner en daarom krijg je meestal een lagere rente op een NHG-hypotheek

Maximale hypotheek met NHG in 2020: €310.000

De maximale hypotheek die je met een NHG-verzekering kunt nemen, wordt in 2020 verhoogd naar 310.000 euro. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen stijgt het plafond overigens zelfs nog naar 328.600 euro.

Uit het onderzoek van De Hypotheekshop op Funda.nl blijkt dat van alle woningen die aanmerking komen voor NHG, ongeveer 18 procent in Zuid-Holland ligt.

Naast Zuid-Holland liggen er veel woningen die aan de kostengrens voldoen in de provincies Noord-Brabant en Gelderland.

Lees ook op Business Insider

Met de onderstaande kaart hebben we in beeld gebracht in welke provincies je de meeste woningen vindt die onder de NHG-grens vallen.

Aandeel van NHG-woningen per provincie

In de noordelijke provincies komt het grootste deel van het huizenaanbod in aanmerking voor financiering met NHG. In Groningen ligt dit percentage op 65 procent van het te koop staande aanbod. In Friesland komt 60 procent van het aanbod in aanmerking voor de NHG.

Door het geringe aantal huizen dat in die provincies te koop staat is dit landelijk gezien maar een klein deel van alle NHG-woningen. Zo maakt het aanbod in Groningen maar 6 procent uit van het totaal aan woningen waar kopers financiering met NHG voor af kunnen sluiten.

Lees meer over NHG-hypotheken: