Wie meer verdient, kan makkelijker een energiezuinige woning kopen. Omgekeerd komen huiseigenaren met lagere inkomens relatief sneller met een hogere energierekeningen te zitten. Dat is kort gezegd de conclusie van een woensdag gepubliceerd onderzoek van hypotheekaanbieder BLG Wonen.

BLG Wonen analyseerde de verkoopcijfers van woningen met hogere en lagere energielabels en bekeek hoe de aankoop van huizen per energielabel in de afgelopen twee jaar verdeeld is over inkomensgroepen.

Hierbij hanteerde BLG Wonen twee inkomensgroepen van respectievelijk meer dan twee keer modaal en minder dan twee keer modaal. Het modale inkomen is voor 2023 door het Centraal Planburau op 40.000 euro vastgesteld. Voor het onderzoek gaat het dus om enerzijds huiseigenaren met een totaal inkomen van minder dan 80.000 euro en de groep die daarboven zit.

Wat blijkt? Slechts 13 procent van de kopers die minder dan twee keer modaal verdient, kon in de periode van 2021 tot 2023 een huis met het hoogste energielabel A bemachtigen. Huishoudens die meer dan twee keer modaal verdienen, kochten in bijna 1 op de 5 gevallen een huis met het zeer energiezuinige A-label kozen:

In de tabel hieronder is voor de twee inkomensgroepen te zien hoe de woningaankopen van de afgelopen twee jaar verdeeld zijn per type energielabel.

In de tabel is ook te zien dat inkomens vanaf twee keer model net wat vaker huizen met energielabel B kopen, terwijl inkomens onder de 80.000 euro veel vaker bij huizen met label C uitkomen.

In de afgelopen twee jaar waren woningen met energielabel C goed voor 30 procent van huizen die inkomens tot twee keer modaal kochten; voor de hogere inkomensgroep was dit 23 procent.

Lees ook: In 4 stappen je huis isoleren: zo bespaar je flink op je energierekening

Huis met hoogste energielabel A makkelijker te krijgen voor hogere inkomens

Voor de meest energiezuinige woningen met label A spelen drie factoren een belangrijke rol: beschikbaarheid, prijs en de inbrengen van eigen geld. Er zijn namelijk maar weinig zeer energiezuinige woningen op de markt in de prijsklasse tot 200.000 euro: slechts 4 procent heeft een A-label, zo stelt BLG Wonen in het onderzoek.

Boven de 400.000 euro is 20 procent van de woningen zeer energiezuinig. Voor duurdere woningen met energielabel A is de inbreng van eigen geld vaak noodzakelijk en dat is doorgaans makkelijker voor hogere inkomens.

“De meeste starters hebben nog weinig eigen vermogen opgebouwd en richten zich op woningen tot €400.000 euro. Ze hebben hierdoor buitengewoon weinig keuze als het om een label-A-woning gaat", zegt directeur Frank Soede van BLG Wonen in een perstoelichting.

Dit zorgt voor een “wrange constatering”, aldus Soede. Als vanaf 2024 het prijsplafond voor energie vervalt, is de kans groot dat juist de inkomensgroepen tot twee keer modaal te maken krijgen met hogere energierekeningen.

LEES OOK: Sterkste daling huizenprijzen bij woningen die vóór 1930 zijn gebouwd: slechtere isolatie speelt grote rol