Orkaan Barry, die deze maand over het zuiden van de VS trok, veroorzaakte niet zo veel schade als zijn voorgangers Katrina of Harvey. Maar Barry was wel een goede reminder dat orkanen steeds sterker worden en meer schade aanrichten.

Toen de storm op 13 juli de kust van Louisiana bereikte, kwamen 75.000 woningen en bedrijven zonder stroom te zitten. Als Barry iets krachtiger was geweest, was er veel meer schade geweest.

Het ontwerpen van orkaanbestendige woningen kost bakken geld, maar langzaam maar zeker ontdekken bouwbedrijven nieuwe manieren om zulke woningen op grote schaal te produceren.

Onlangs bouwde JD Composites, een Canadees bouwbedrijf, een woning van 185 vierkante meter van gerecyclede plastic flessen in het Canadese Nova Scotia. Een woning die naar verluidt een storm van categorie 5 kan weerstaan, ofwel hoogste categorie die een tropische cycloon kan krijgen op de Saffir-Simpson-schaal.

Kijk hier hoe de bijzondere bouwconstructie eruitziet:


Er waren meer dan 6.000 plastic frisdrankflessen nodig om de paneelwanden te bouwen waaruit de woning bestaat.

Foto: Het huis staat in de Canadese provincie Nova Scotia. Bron: JD Composites Inc.

De flessen zijn versnipperd, gesmolten en geïnjecteerd met een gas dat alles omzet in schuim. Dat schuim is geperst tot 15 centimeter dikke panelen, waaruit de muren zijn opgebouwd.

Lees ook op Business Insider


De plastic flessen waren niet meer geschikt voor hergebruik, volgens recyclingbedrijven.

Foto: Het lijkt wel echt hout. JD Composites Inc.

Recycling wordt steeds duurder voor plaatselijke overheden en veel steden dumpen het plastic op stortplaatsen.


Het kost 7 uur om een paneel te maken, maar dan heb je ook echt iets heel robuusts.

Foto: JD Composites Inc.

Het huis telt in totaal 170 panelen die met chemicaliën verbonden zijn in plaats van met spijkers. Extra voordeel: er zijn geen dakpannen meer die los kunnen raken bij een orkaan.


Volgens JD Composites kost de woning ofwel hetzelfde of 10 procent meer dan een conventioneel pand van vergelijkbare omvang.

Foto: JD Composites overweegt de woning via Airbnb te verhuren. Bron: JD Composites Inc.

“We hebben veel geleerd bij het ontwikkelen van deze woning, dus de winstmarges op dit huis zijn bescheiden”, zegt Joel German van JD Composites. “Maar de winst zit ‘m in de opgedane kennis.”

Volgens de tv-zender CBC kostte de woning uiteindelijk minder dan 400.000 dollar (omgerekend 356.000 euro), en dat is inclusief meubilair.

“We weten waar we in de kosten kunnen snijden”, zegt German.


Omdat het plastic zo duurzaam is, kunnen de panelen een storm weerstaan die tweemaal zo sterk is als een orkaan van de vijfde categorie, aldus JD Composites.

Foto: Het huis heeft drie slaapkamers. Bron: JD Composites Inc.

De onderneming heeft de panelen laten testen bij een certificeringsbedrijf. De muren hielden bij stand bij een windkracht van meer dan 500 kilometer per uur.

Orkanen in categorie 5 beginnen bij iets meer dan 300 kilometer per uur.


De ramen moet nog wel stormbestendig worden gemaakt.

Foto: De woonkamer en eetkamer. Bron: JD Composites Inc.

Het huis wordt geleverd met ramen van glas. Glazen ramen zijn volgens Amerikaanse autoriteiten op het gebied van rampenmanagement wel “zeer kwetsbaar voor schade door windkracht en windstoten”.

In het geval van een orkaan kan een gebroken raam ernstige gevolgen hebben: het kan de luchtdruk doen stijgen en het huis van binnen uit elkaar laten waaien.

Volgens German kan het huis worden uitgerust met extra orkaanbestendige voorzieningen. Veel huizen die gebouwd zijn om een orkaan te weerstaan, zijn uitgerust met stalen luiken, betonnen heipalen en garagedeuren met schokdemping.


Nova Scotia heeft op zich niet veel last van orkanen, maar het huis kan een oplossing zijn voor kwetsbare gebieden zoals Louisiana.

Foto: Uitzicht vanaf het dak. Bron: JD Composites Inc.

De orkaan Barry was de eerste Atlantische orkaan van 2019. Het orkaanseizoen loopt van juni tot november, er kunnen dus nog ergere stormen komen.


Lees meer over architectuur: