Nederlandse huizenprijzen zijn in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld met 7,2 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Dat bleek afgelopen week uit cijfers van makelaarsclub NVM. Tegelijk zijn de regionale verschillen enorm.

Dit betekent dus ook dat je voor ‘de gemiddelde huizenprijs’ in een grote stad in de Randstad iets heel anders krijgt dan in krimpgebieden in het Noorden van het land.

De gemiddelde transactieprijs is volgens de NVM nu 313.000 euro. Een smak geld. Wat krijg je daarvoor als koper?

Business Insider maakte een rondje op huizensite Funda.nl en keek in grote steden, kleinere gemeenten en dorpen wat er te koop is voor een bedrag tussen 300.000 euro en 325.000 euro. Een keer maakten we een uitzondering – voor het Drentse dorpje Norg – omdat er net geen huizen van rond de 315.000 euro beschikbaar waren, maar wel voor een fractie minder.

Alles bij elkaar geven de zeventien geselecteerde huizen een aardig beeld van de diversiteit van de Nederlandse woningmarkt. Kijk zelf!


Transvaalwijk – Amsterdam (68 m², 4 kamers): €320.000

Foto: Google Street View

In de 'upcoming' Transvaalwijk, ingeklemd tussen station Amstel, de Oosterparkbuurt en de vér bovenmodale Watergraafsmeer, staat dit 4-kamer appartement op een tussenverdieping te koop voor 320.000 euro. Er zijn drie slaapkamers, dus er is ruimte voor gezinsvorming op iets minder dan 70 vierkante meter.

Er is nog wel wat werk aan de winkel, want bijvoorbeeld de badkamer is volledig casco en met de keuken "kun je nog alle kanten op", aldus de omschrijving van de makelaar. Tel dus nog wel een stevig bedrag bedrag op voor verbouwingskosten om de woning helemaal af te maken.


Schotvanger - Assendelft (112 m², 5 kamers): €325.000

Foto: Google Street View

Op zomerse dagen, onder een azuurblauwe hemel, waan je je in Miami of op de Antillen aan de Schotvanger in Assendelft. Solide zuilen verwijzen naar de bouwkunst van de Klassieke Oudheid.

Wat krijg je hier voor 325.000 euro met 112 vierkante meter woonoppervlak? Een moderne, ruime woning met vier slaapkamers op een half uur van Amsterdam-Centrum, met naar buiten openslaande tuindeuren waar je zo kunt plaatsnemen op de loungebank.


Sweelinckbuurt - Den Haag (71 m², 3 kamers): €300.000

Foto: Google Street View

We willen niet blijven vergelijken met Amsterdam, maar toch. In de chique, maar niet stijve, laatnegentiende-eeuwse Sweelinckbuurt in hartje Den Haag koop je voor een kwart ton minder dan in krachtwijk Transvaal een prachtig appartement waar je wél zo in kunt. Het woonoppervlak van 71 vierkante meter is een fractie groter dan het bovengenoemde appartement in Amsterdam.

Eersteklas middenstanders en leuke restaurants vind je in de nabij liggende Reinkenstraat (met onder andere de vaste slager van culinair expert Janneke Vreugdenhil), de zee op een krappe tien minuten fietsen en een bovengemiddelde kans op beschaafde buren.


Buytenwegh - Zoetermeer (110 m², 4 kamers): €300.000

Foto: Google Street View

Sommige projectontwikkelaars en gemeenten hebben een voorkeur voor een archaïsche schrijfwijze die hun vastgoed een 'oud geld'-tintje moet geven. Zo ook hier bij de moderne Zoetermeerse buurt Buitenweg, die als 'Buytenwegh' in de markt is gezet.

Verwacht aan de Johan Wagenaarrode geen 150 jaar oude panden met Wassenaarse allure. Maar wel een nette eengezinswoning met 110 vierkante meter woonoppervlak voor 3 ton. Het energielabel (A) is dik in orde, want bouwjaar 2015.

Ruimte voor kinderen of logees is er genoeg met drie slaapkamers.


Blijdorp - Rotterdam (126 m², 6 kamers): €325.000

Foto: Funda.nl/Van Kleef Makelaars

Rotterdam is de afgelopen vijftien jaar in rap tempo veranderd in een yuppen- en hipstermekka waar de avocado's bij wijze van spreken niet aan te slepen zijn. Al beperkt de inspectie door The New York Times en Amsterdamse toeristen zich doorgaans tot het centrum, Hotel New York en Katendrecht.

De stad heeft heus nog wel zijn rauwe randjes, maar is ontegenzeglijk enorm vooruitgegaan. Dat zie je in de huizenprijzen die de afgelopen vijf jaar een bijna verticale stijging hebben doorgemaakt. Toch kun je in het populaire Blijdorp voor 325.000 euro nog steeds een jarendertigwoning krijgen van 126 vierkante meter en met niet minder dan zes kamers.

In de koperovereenkomst wordt wel een 'niet-bewonersclausule' en een 'ouderdomsclausule' opgenomen. Dit betekent dat de verkoper zichzelf vrijwaart van eventuele verborgen gebreken die later aan het licht komen. Een goede bouwkundige keuring kan dus geen kwaad.

Lees ook: Koop je een oud huis of een voormalig beleggingspand? Zo voorkom je lijken in de kast


Oostbuurt - Vlaardingen (115 m², 4 kamers): €300.000

Foto: House for Sale Makelaars/Funda.nl

Twee keer struikelen van Rotterdam ligt Vlaardingen. Voor drie ton krijgt je dit kindvriendelijke huis aan de Merwedehof, pal achter het oude haventje van Vlaardingen en op nog geen 1.500 meter van de Shell-raffinaderij in Pernis.

Op 115 vierkante meter woonoppervlak krijg je de beschikking over vijf kamers, waarvan vier kamers dienen als slaapkamer. Plus een badkamer met apart toilet.

Denk overigens niet dat Vlaardingen een culturele woestenij is; het stadje heeft een uitstekend theater waar alle bekende artiesten wel eens langskomen.


Hortusbuurt - Groningen (132 m², 4 kamers): €325.000

Foto: Google Street View

Schöner wohnen in Groningen. Van de buitenkant oogt het misschien niet opzienbarend, maar bekijk de foto's op Funda eens eventjes. Woon je dan in een universiteitsstad of wat? Wat een uitzicht, met het Academiegebouw en de Martinitoren in het verschiet.

En dat met drie slaapkamers en twee badkamers. Puntje om op te letten is het energielabel E. Dat heeft misschien iets te maken met het bouwjaar: 1960.

Theaters, goede boekhandels, cafés, natuur, Groningen heeft het allemaal. De vraag is: wat doen we doen nog in de Randstad?


Norg (98 m², 5 kamers): €275.000

Foto: Google Street View

Vrijstaand wonen voor onder de drie ton. Het kan in Norg! Voor als je afscheid wilt nemen van het stadse leven, al ligt Assen op 10 kilometer afstand en Groningen op 20 kilometer.

In Norg vind je vooral groen en rust. De inrichting van het huis met een woonoppervlakte van bijna 100 vierkante meter met vijf kamers valt het beste als 'klassiek' te omschrijven. De ruim bemeten garage biedt alle gelegenheid om een nieuwe hobby te beginnen (houtbewerken, sleutelen). Energielabel F, ai.

Maar ondanks alles: misschien is dit huis met zijn perceel van 785 vierkante meter wel de weg naar de vrijheid.


Terherne - Snekermeer (87 m², 4 kamers): €315.000

Foto: A7 makelaars

Zeiden wij ergens 'vrijheid'? Dít is vrijheid! In Friesland. Aan het water, met je eigen bootje aan je eigen steiger. Eventueel de file aan bootjes en boten die in de zomer aan je voorbijtrekt, maar Terherne ligt relatief geïsoleerd, dus wellicht valt dat mee.

Het huis met een woonoppervlak van 87 vierkante meter is eenvoudig van opzet en biedt drie slaapkamers. Het energielabel B valt behoorlijk mee. Maar goed, allemaal geneuzel. Wat telt, zijn dat terras en dat water.


Centrumschil-Noord Zeist (84 m², 3 kamers): €325.000

Foto: Google Street View

Schattig poppenhuisje aan de Hortensialaan in Zeist. De 84 vierkante meter woonoppervlak lijkt heel wat. Maar let wel op het bouwjaar: 1908. Dat gaat gepaard met energielabel F.


Nije Veld - Nijmegen (84 m², 5 kamers): €300.000

Foto: Google Street View

Nijmegen is een geval apart in het oosten van het land. Een stukje Randstad tegen de grens met Duitsland. Een intellectueel bolwerk naast eeuwige rivaal Arnhem.

In het Nije Veld staat deze hoekwoning met bouwjaar 1940 en 84 vierkante meter woonoppervlak. De huidige bewoners houden duidelijk van retro en minimalistisch. De keuken is werkelijk een kunststukje. Let ook op die merkwaardig maar handig geplaatste wc-pot. Alles bij elkaar ziet het er goed onderhouden uit.

Vijf kamers en een niet onaardige tuin. Prima huis wel voor dat geld.


Binnenstad-Oost - 's Hertogenbosch (115 m², 3 kamers): €320.000

Foto: Google Street View

Wie 's Hertogenbosch zegt, zegt gezelligheid en goed eten. En een binnenstad waar je nog voor drieduizend euro de vierkante meter kunt wonen. Dit 3-kamerappartement doet wat kluizenaarsachtig aan. Aan de inrichting is zo te zien de afgelopen jaren niet heel veel uitgegeven, maar wél high-end speakers waarmee een zaal als Tivoli in Utrecht van geluid kan worden voorzien.

Bescheiden dakterrasje met één stoel.


Woensel-Noord - Eindhoven (148 m²,6 kamers): €319.000

Foto: Google Street View

Domweg gelukkig in het dynamische Eindhoven. Ja, voor 319.000 euro  in deze eengezinswoning met 148 vierkante meter woonoppervlak. Zes kamers, waarvan vier slaapkamers, is natuurlijk niet mis. En dat in Brainport Eindhoven!

Ach, niets zo subjectief als huizensmaak.


Wyck - Maastricht (90 m², 3 kamers): €325.000

Foto: Google Street View

Clermontlunet oogt als een stukje recente woningbouw in Maastricht, maar dit 3-kamerappartement van 90 vierkante meter blijkt al sinds 1992 te bestaan. Je betaalt dan wel 325.000 euro om te wonen in een van de mooiste steden van Nederland en in de buurt van het fraaie Limburgse heuvellandschap.


Middelburg (113 m², 5 kamers): €325.000

Foto: De Monumentenmakelaar

In Zeeland gaan we voor het ander uiterste. Wandel muisklik voor muisklik door dit monumentale pand met 113 vierkante meter woonoppervlak uit 1733 in de binnenstad van Middelburg. Gebouwd in de tijd dat het Zeeuwse havenstadje in grootte nog de tweede VOC-stad was. En sta versteld van wat je er krijgt voor je geld.

Wij zwijgen even.


Geeren-Noord - Breda (119 m², 3 kamers): €305.000

Foto: Google Street View

Modern, ruim en licht: een 3-kamerappartemement van 199 vierkante meter in Breda. Nog geheel naar eigen smaak in te richten. Uitstekend geïsoleerd. Dicht bij de uitvalswegen naar Utrecht, Tilburg en Antwerpen, terwijl ook Rotterdam binnen een half uur rijden ligt. Schappelijke vierkantemeterprijs.

En je profiteert van het grote aanbod aan horeca in de gezellige binnenstad van Breda. Een rationele keuze.


Lombok-West - Utrecht (59 m², 3 kamers): €325.000

Foto: Google Street View

We sluiten af met de harde realiteit van vierkantemeterprijzen in de Randstad. Nee, groot is deze Utrechtse hoekwoning aan de Daendelsstraat in Lombok-West niet, met 59 vierkante meter woonoppervlak. Je krijgt daarvoor drie kamers, waarvan één de slaapkamer is. De fotograaf heeft zijn groothoeklenzen tot grote prestaties weten te brengen. Maar leuk!

De keuken is semi-professioneel gebouwd en biedt nog wel ruimte voor een extra rvs-werkblad.


Lees meer over huizen en hypotheken: