De coronacrisis leidt tot veel onzekerheid op de arbeidsmarkt, maar er zijn ook meevallers.

Huizenprijzen stijgen en hypotheekrentes blijven laag.

Ook zijn er meevallers voor de energierekening en kost tanken relatief weinig.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

De coronacrisis is vooral voelbaar voor werknemers die hun baan zijn kwijtgeraakt en ondernemers die hun inkomsten zagen dalen door omzetverliezen. Maar wat betreft de impact van de crisis op de portemonnee van Nederlanders zijn er ook meevallers.

Zo is de huizenprijs nauwelijks geraakt tijdens de lockdown van het tweede kwartaal, zijn hypotheekrentes zijn nog altijd zeer laag en hebben aandelenkoersen een indrukwekkend herstel laten zien.

Verder is tanken nog altijd relatief goedkoop, helemaal als je op diesel rijdt, en zijn stroom- en gasprijzen op bodemniveaus beland.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?

Bekijk hieronder de Blik op je Geld van juli 2020.

Download hier de app voor Upday Nieuws


De huizenprijs: geen centje pijn

Huizenprijzen hebben per saldo niet te lijden gehad onder de lockdown in het tweede kwartaal van dit jaar, zo blijkt uit cijfers van makelaarsclub NVM. De gemiddelde verkoopprijs van woningen lag op 335.00 euro en dat is 8.000 euro meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Toch zijn er behoorlijke regionale verschillen. Opvallend is vooral dat in het tweede kwartaal van dit jaar in de grote steden in de Randstad sprake was van afkoeling, terwijl in gemeenten daaromheen prijzen nog flink stegen.

Zo is de huizenprijs in Amsterdam in het tweede kwartaal licht gedaald, ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. In Almere daarentegen was nog steeds sprake van een forse stijging.

Lees ook: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt.

Volgens economen van De Nederlandsche Bank (DNB) en ABN Amro wordt de afkoeling van de huizenmarkt pas voelbaar als de werkloosheid in Nederland oploopt. Een eerst teken hiervan is zichtbaar geworden in juni: de werkloosheid is afgelopen maand opgelopen tot 4,3 procent van de beroepsbevolking.

Voor 2021 rekenen zowel DNB als ABN Amro op een werkloosheid van gemiddeld 7 procent. Voor huiseigenaren is relevant of dit scenario inderdaad werkelijkheid zal worden.


Hypotheekrente: lang vastzetten populair

Hypotheekrentes zijn de afgelopen weken laag gebleven. Ondanks de geringe bewegelijkheid van hypotheekrentes, valt er genoeg te beleven op de hypotheekmarkt.

Uit een overzicht van HDN, een aanbieder van hypotheeksoftware, blijkt dat er in het tweede kwartaal veel oversluiters actief waren, ofwel mensen die niet verhuisden maar hun hypotheek aanpasten om te profiteren van de lage hypotheekrentes.

Wat betreft de rentevaste perioden kiezen veel huiseigenaren ervoor om de hypotheekrente 10 jaar of 20 jaar vast te zetten. Dat geeft zekerheid op de lange termijn.

Bij de keuze om je in te dekken tegen een toekomstige stijging van de hypotheekrente verschillen de risico's per hypotheekvorm. Zo komt een rentestijging harder aan als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, vergeleken met een annuïtaire hypotheek.

Lees ook: Waarom de lage hypotheekrente lang vastzetten meer voor de hand ligt met een aflossingsvrije hypotheek


Sparen: inflatie bijt weer harder

Een hogere inflatie tast de waarde van spaargeld aan, zeker als spaarrentes zeer laag zijn. In die zin is de coronacrisis extra pijnlijk: ondanks de lage spaarrentes hebben Nederlanders meer spaargeld opgepot, terwijl de inflatie in juni is gestegen naar 1,6 procent.

De spaarrekeningen van Nederlandse huishoudens zijn volgens De Nederlandsche Bank in mei met ruim 9 miljard euro toegenomen tot 384 miljard euro, omdat veel minder werd gespendeerd aan bijvoorbeeld het boeken van vakanties, dagjes weg en eten buiten de deur.

Ook ontvingen veel Nederlanders in mei vakantiegeld, wat dus op de spaarrekening werd gezet als appeltje voor de dorst vanwege de onzekerheid rond de coronacrisis.

Tegelijk bleven spaarrentes op zeer lage niveaus hangen. De hoogste variabele spaarrente bedraagt 0,2 procent, maar veel rentes liggen dicht bij het nulpunt. Dit is ook één van de redenen dat aandelenbeurzen de afgelopen maanden hard zijn geklommen, ondanks de economische malaise van de coronacrisis.

Sparen en of beleggen in obligaties levert zo weinig op dat beleggers in de zoektocht naar rendement kiezen voor aandelen, ook al zitten daar forse risico's aan vast.

Lees ook: Dit blijft er na 18 jaar over van €100.000 spaargeld door inflatie en belasting, als je bijna geen rente krijgt


Beurs: aandelen wachten op nieuwe impuls

Op de beurs maken aandelenbeleggers sinds een paar weken pas op de plaats, na de gigantische koersstijgingen van aandelen in de afgelopen maanden.

Optimisten hebben aandelenkoersen opgedreven, hoofdzakelijk om twee redenen: ten eerste hebben overheden massale steun geboden om de coronacrisis het hoofd te bieden. Daarbij hebben vooral de miljardeninjecties van goedkoop geld van centrale banken geleid tot stijgende beurskoersen.

Daarnaast prijzen optimisten een snel herstel van de economie in. Dat laatste is echter allerminst zeker. De komende weken publiceren veel bedrijven de cijfers over de eerste helft van dit jaar. Dan wordt duidelijker of beleggers te hard voor de muziek zijn uitgelopen.

Lees ook: Beurzen noteren op topniveau: dit zijn argumenten om optimistische te blijven of juist te anticiperen op een koersdaling van aandelen


Dieselprijs: nog steeds erg laag

De prijzen van ruwe olie leggen de basis voor de prijzen van motorbrandstoffen zoals diesel en benzine. Sinds medio april zijn olieprijzen vanaf bodemniveaus van minder dan 20 dollar per vat hersteld tot circa 40 dollar per vat. Maar sinds enkele weken zijn prijzen rond dat niveau blijven hangen.

Dit beeld zie je ook terug in de ontwikkeling van de benzineprijzen. Die schommelen sinds 20 juni rond het niveau van gemiddeld 1,56 euro per liter euro ongelood.

Dieselprijzen zijn echter ook in juni en juli relatief laag gebleven en bedraagt gemiddeld 1,22 euro per liter. Dat diesel nog altijd zo goedkoop is, komt mogelijk doordat er nog relatief veel thuis wordt gewerkt. Vooral in de zakelijke markt zijn er relatief veel diesels dus de achterblijvende vraag vanuit die hoek kan een drukkend effect hebben op dieselprijzen.

Vaste stroomprijs: bodem bereikt


Zoals verwacht zijn variabele prijzen van stroom en gas per 1 juli gedaald, in navolging van de tarieven die voor 1 jaar of 3 jaar vast staan.

De variabele tarieven worden per 1 januari en 1 juli aangepast, terwijl de tarieven die langer vast staan maandelijks worden gewijzigd.

In de bovenstaande grafiek is te zien dat het verschil tussen het gemiddelde variabele stroomtarief en het gemiddelde tarief voor 1 jaar vast kleiner is geworden: de gemiddelde variabele prijs ligt op 6 cent per kWh en de gemiddelde prijs voor 1 jaar vast bedraagt 4,9 cent per kWh.

Het gaat hier om de gemiddelde prijzen zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Belastingen zorgen voor extra kosten van ruim 16 cent per kilowattuur, bovenop de kale stroomprijs.

Online consumentenadviseur Pricewise merkt op dat de vaste tarieven voor het eerst sinds maanden zijn gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. "Hiermee is een eind gekomen aan het alsmaar dalende stroomtarief."


Gasprijs: verschil vast en variabel kleiner

Het patroon bij de gasprijzen is vergelijkbaar met dat van de stroomprijzen. Ook hier is het variabele tarief fors gedaald per 1 juli, tot gemiddeld 22,77 cent per kuub.

Het gemiddelde tarief voor 1 jaar vast is gestabiliseerd op een laag niveau.

Het gaat hier om de gemiddelde prijzen zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Bij de kale gasprijs moet je nog ruim 50 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.

"De vaste energietarieven lijken nu een definitief dal te hebben gevormd", aldus Pricewise.


Lees meer over geld en vermogen: