Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
3:7

Voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft zich actief bemoeid met de mondkapjesdeal tussen de overheid en zijn toenmalige partijgenoot in het CDA Siewert van Lienden. Met app-berichten overtuigde hij een hoge ambtenaar ervan om contact op te nemen met Van Lienden, wat uiteindelijk een doorbraak betekende in de eerder vastgelopen samenwerking tussen Van Lienden en de overheid.

Dat meldt De Volkskrant woensdag op basis van interne documenten die de krant in handen kreeg met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

De Jonge, nu minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, heeft inmiddels gereageerd op de berichtgeving en zegt dat de “suggesties” in de krant niet kloppen.

Momenteel loopt er onderzoek door Deloitte naar de deal, dat moet volgens De Jonge uitwijzen wat er wel is gebeurd. Hij blijft bij zijn eerdere uitspraak dat hij geen betrokkenheid had bij de deal. Wel zei hij in juli vorig jaar berichten van Van Lienden te hebben doorgestuurd naar Martin van Rijn die toen verantwoordelijk was.

Van Lienden en zijn compagnons Bernd Damme en Camille van Gestel hebben uiteindelijk 20 miljoen euro opgestreken met de mondkapjesdeal, terwijl zij naar de buitenwereld verkondigden "om niet" mondkapjes voor de zorg te regelen. Dat deden ze middels de bv Relief Goods Alliance (RGA), die ze oprichtten naast hun non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie.

Op 10 april 2020, ruim week voordat de deal werd gesloten, zo schrijft De Volkskrant, stuurde De Jonge een Whatsapp-bericht naar Bas van den Dungen, secretaris-generaal van Financiën. Als tobambtenaar hielp hij het ministerie van VWS met het inkopen van beschermingsmiddelen voor de zorg. De Jonge, die niet verantwoordelijk was voor de inkoop, appte:

"Je kunt die Sywert beter inside pissing out hebben dan ouside pissing in. Met een klein beetje verdraagzaamheid moet dat lukken. Hoop echt dat het lukt."

Met dit bericht verwees De Jonge onder meer naar de eerder stukgelopen samenwerking tussen de inkooporganisatie van het VWS, het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LHC) en Van Lienden. Het LHC wantrouwde de mediapersoonlijkheid en zijn kompanen.

De Jonge stuurde ook enkele kritische tweets en app-berichten door van Van Lienden. In een van die app-berichten benadrukte Van Lienden opnieuw de stichting zonder winstoogmerk en dat de overheid kennelijk niet op die manier geholpen wilde worden. Ook stuurde de minister het telefoonnummer van Van Lienden door naar Van den Dungen.

Daarop liet de topambtenaar weten contact met Van Lienden te hebben opgenomen, een dag later begonnen de gesprekken die uiteindelijk leidden tot de lucratieve deal.

Van Lienden, Damme en Van Gestel zouden vanaf het begin van plan zijn geweest de mondkapjesdeal met de overheid via een commerciele bv uit te voeren, schrijven Follow The Money-journalisten Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen in hun boek Sywerts Miljoenen dat donderdag verschijnt.

Lees meer over betrokkenen bij de mondkapjesdeal: