“Geen explosie.” Topman Richard Yu windt er tijdens de presentatie van Huawei’s nieuwste smartphone geen doekjes om: die van ons ontploft niet.

Daarmee deelt hij een steek uit aan de Zuid-Koreaanse rivaal Samsung, wiens imago recent een flinke deuk op heeft gelopen door de brandgevaarlijke Galaxy Note 7.

Samsung staakte de productie van zijn vlaggenschip, nadat de accu in meerdere exemplaren veel te warm werd en ontplofte. Luchtvaartmaatschappijen deden het toestel zelfs in de ban.

De wereldwijde terugroepactie nam een forse hap uit de operationele winst van Samsung’s mobieltjestak: die daalde met 96 procent in het derde kwartaal, tot 80 miljoen euro.

Huawei: derde smartphonemaker

Huawei, de derde smartphonemaker ter wereld achter Samsung en Apple, is klaar om toe te slaan. Het Chinese technologieconcern dat stamt uit 1987 is uitgegroeid tot ‘s werelds grootste leverancier van telecomapparatuur zoals routers en zendmasten.

Sinds 2010 timmert het bedrijf ook aan de weg op de consumentenmarkt. Dat gaat niet overal even soepel.

In de VS kwam Huawei onder vuur te liggen, omdat in de routers een achterdeurtje zou zijn ingebouwd voor spionagedoeleinden. Huawei ontkende, maar de naam raakte dusdanig besmeurd dat het bedrijf een doorbraak op de Amerikaanse telefoonmarkt kon vergeten.

Lees ook op Business Insider

In China, Europa en het Midden-Oosten heeft de telecomgigant meer succes. Met name in Spanje en Italië, maar ook in Nederland, is Huawei inmiddels een gevestigde naam.

In april, mei en juni van dit jaar leidde dat tot een wereldwijd marktaandeel van bijna 10 procent, aldus marktonderzoeker IDC. Belangrijker: Huawei groeit aanzienlijk sneller dan de smartphonemarkt als geheel, die bijna tot stilstand is gekomen.

Mate 9: het wapen van Huawei

De Mate 9 moet de verkopen een nieuwe impuls geven en het gat met Samsung en Apple dichten. Topman Yu onthulde de telefoon donderdag in het Zuid-Duitse München, voor een zaal met meer dan duizend journalisten van over de hele wereld.

De baas van Huawei’s consumentendivisie scheurde het podium op in een Porsche 911, na een spetterende lichtshow met drie in het wit geklede dansers en opzwepende muziek.

yu-porsche-opkomst

De boodschap van Yu is duidelijk: onze nieuwe telefoon is net zo goed als Apple’s iPhone 7 en Samsung’s Galaxy S7. De topman vergeleek de prestaties van de Mate 9 voortdurend met die twee toptoestellen van de concurrentie.

Het basismodel van de Mate 9 heeft een scherm van 5,9 inch, 4 GB werkgeheugen, 64 GB aan opslag en een camera met dubbele lens. De verkoop in Nederland gaat op 21 november van start. De adviesprijs is 699 euro.

Daarnaast heeft Porsche Design een speciale editie van de Mate 9 ontworpen, met een groter, gekromd scherm. Die kost maar liefst 1.395 euro, heeft een gelimiteerde oplage en lijkt verdacht veel op de Note 7.

Geen explosie

Het opvallendste punt uit de presentatie komt na iets meer dan veertig minuten. Op de slide achter Yu zijn beelden van een warmtecamera te zien, die vergelijkt hoe warm de Mate 9 wordt ten opzichte van S7 Edge. Waar de Samsung-telefoon rood kleurt, blijft het Huawei-toestel ‘koel’ groen.

yu-s7-edge-mate

“Geen explosie”, zegt Yu, die daarbij een zelfvoldane glimlach niet kan onderdrukken.

Samsung is kwetsbaar. En Huawei heeft het lef om de misstap van de marktleider er nog eens in te wrijven. Zoals het een uitdager betaamt.

LEES OOK: Het ‘Apple van China’ onthult een smartphone die de volgende iPhone had kunnen zijn