Een interessante testcase voor premier Mark Rutte: wat gebeurt er als je het Chinese telecombedrijf Huawei weert bij de aanleg van nieuwe 5G-netwerken voor mobiel internet? In Duitsland is te zien dat de Chinese regering dreigende taal uitslaat.

Nederland wil de frequenties voor de volgende generatie van supersnel mobiel internet in 2020 en 2021 gaan veilen. De 5G-veiling moet zeker 900 miljoen euro opleveren, gaf het kabinet begin deze maand aan.

Heet hangijzer: mag Huawei meedoen? De Chinese telecomreus ligt vooral in de VS onder vuur vanwege het risico dat het bedrijf gedwongen zou kunnen worden om spionage door de Chinese overheid te faciliteren.

Maar wie Huawei weert, kan rekenen op verzet van de Chinese overheid.

Pakt China de Duitse auto-industrie aan?

Wu Ken, de Chinese ambassadeur in Duitsland, zei dit weekend dat zijn land met tegenmaatregelen komt als de Duitsers techbedrijf Huawei uitsluiten als leverancier van apparatuur voor het 5G-netwerk. Dat besluit zou mogelijk gevolgen kunnen hebben voor de Duitse auto-industrie die jaarlijks miljoenen auto’s verkoopt in China.

De Duitse overheid is bezig met het opstellen van veiligheidsregels voor 5G-netwerken. Het is onduidelijk of die regels zo worden opgesteld dat Huawei uitgesloten wordt. "Als Duitsland een besluit neemt dat leidt tot uitsluiting van Huawei van de Duitse markt, dan zal dat gevolgen hebben", zei Wu Ken tijdens een bijeenkomst van de Duitse krant Handelsblatt. "De Chinese regering zal niet werkeloos toekijken."

De ambassadeur wees erop dat de Duitse automobielindustrie vorig jaar goed was voor een kwart van de 28 miljoen auto's die in China zijn verkocht.

China stelt westerse landen dus voor een dilemma: óf toestaan dat Huawei meedoet bij de aanleg van 5G-netwerken, met als risico dat de Chinese regering kan spioneren via vitale telecominfrastructuur, óf pijn lijden omdat China zijn eigen markt afschermt via sancties tegen landen die Huawei afwijzen.

Nederland dubt nog over toelaten Huawei bij aanleg 5G

De Nederlandse regering wil Huawei vooralsnog niet expliciet uitsluiten van de 5G-veiling, maar lijkt wel indirect beperkingen te gaan opleggen.

Telecomaanbieders in Nederland “kan worden opgedragen dat zij bepaalde leveranciers zullen moeten uitsluiten op basis van criteria zoals vermoedens van misbruik of spionage”, zei staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken begin deze maand.

Ook neemt het kabinet maatregelen om een te sterke marktpositie van een van de telecombedrijven te voorkomen. Bedrijven mogen over maximaal 40 procent van het totaal aantal frequenties beschikken, zodat er minstens drie partijen zijn die “openbare, snelle mobiele communicatie zoals 5G” aanbieden.

Belangrijke vraag is of Huawei helemaal zou moeten worden uitgesloten van de 5G-veiling in Nederland, of alleen van de meest gevoelige delen van het netwerk. Dat laatste is een optie waar de politiek nog mee worstelt. Verschillende telecomspecialisten stelden eerder dit jaar dat er flinke risico’s kleven aan het gedeeltelijk uitsluiten van het Chinese bedrijf.

Zo zei Michel Steltman, directeur van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland, tegen het FD dat herleidbare vertrouwelijke persoonsgegevens en informatie ook in de randen van het netwerk staan. “Voor de veiligheid heeft het uitsluiten uit de kern weinig zin.”

LEES OOK: Een arrestatie, debutantenbal en drie huwelijken: een kijkje in het leven van de steenrijke familie achter de Chinese telecomgigant Huawei