• Het Rotterdamse verhuurplatform HousingAnywhere neemt Kamernet over.
  • Het is de vierde overname in een jaar tijd en er zitten nog meer overnames in het vat.
  • HousingAnywhere heeft als doel eind dit jaar het grootste pan-Europese verhuurplatform in Europa te worden.

HousingAnywhere neemt verhuurwebsite Kamernet over. De merknaam Kamernet blijft bestaan en de website wordt onderdeel van het verhuurplatform van het Rotterdamse bedrijf.

Het exacte overnamebedrag wil HousingAnywhere niet bekendmaken, maar volgens een woordvoerster gaat het om een gedeelte van de pas opgehaalde financiering van 24 miljoen euro. Voor de meer dan 20 werknemers van Kamernet wordt al een plek gezocht.

Kamernet, populair bij studenten, is opgericht in 1999 en helpt naar eigen zeggen jaarlijks 4,4 miljoen gebruikers bij het vinden van nieuwe woonruimte.

“We hebben al lang onze ogen gericht op de snel groeiende lokale Nederlandse markt en met deze overname worden we het grootste verhuurplatform in Nederland”, zegt CEO Djordy Seelmann in een persverklaring.

Verhuurders op Kamernet krijgen straks toegang tot de grotere internationale doelgroep van HousingAnywhere. Zo wordt het volgens het verhuurplatform makkelijker om vrijkomende kamers te vullen.

Kamerverhuur vergemakkelijken

De overname van Kamernet is de vierde overname van HousingAnywhere in een jaar tijd. In januari nam het verhuurplatform nog de Italiaanse website Stanzazoo over.

HousingAnywhere is in 2009 opgericht door Niels van Deuren. De Rotterdammer probeerde uit te vinden hoe hij gemakkelijk zijn studentenkamer kon verhuren omdat hij op uitwisseling zou gaan naar Singapore.

Het bleek erg lastig te zijn om een internationale student te vinden, dus hij besloot dat hij het andere studenten makkelijker wilde maken. Hij maakte een platform waarmee ze hun kamer gemakkelijk kunnen verhuren aan internationale studenten en vervolgens een huurovereenkomst kunnen sluiten.

Ook zelf was het voor Van Deuren moeilijk een kamer in Singapore te vinden. "In dat gat ben ik toen gesprongen", aldus de oprichter in 2017 tegenover Business Insider. "Van meet af aan ook buiten Nederland – Barcelona en Keulen waren mijn eerste steden. De eerste jaren deed ik het naast mijn studie en hielp ik vooral vrienden. Vanaf 2012 run ik dit bedrijf fulltime.”

Eind 2018 besloot Van Deuren terug te treden als CEO en nam zijn compagnon compagnon Djordy Seelmann de dagelijkse leiding over. Van Deuren bleef wel als adviseur verbonden aan HousingAnywhere.

'Het blijft gek dat het zo groot wordt'

HousingAnywhere groeide uit van studentenproject naar een serieus platform. Hierbij werkt ze slim samen met universiteiten die uitwisselingsstudenten proberen te huisvesten. Die betalen aan het verhuurplatform een commissie.

Inmiddels heeft HousingAnywhere zo'n 10 miljoen gebruikers per jaar in ruim zestig landen. Er werken meer dan 120 mensen.

De uitbreiding ging niet van een leiden dakje, vertelde Van Deuren eerder tegen Business Insider. “Als ik negen jaar geleden had geweten wat me allemaal te wachten stond, had ik het niet gedaan”, zei hij nog in 2018. "Achteraf weet ik dat je als persoon meegroeit met je bedrijf, je leert terwijl je bezig bent, maar het blijft gek dat het zo groot wordt.”

Oprichter Niels van Deuren van HousingAnywhere.
Oprichter Niels van Deuren van HousingAnywhere.

'Grootste verhuurplatform van Europa worden'

Door de jaren heen heeft Van Deuren ook geld opgehaald door investeringsrondes. “Als je alles op eigen kracht moet doen, groei je veel minder hard. Het is een keuze", zei hij daarover tegen Business Insider. “Als we in de kosten snijden kunnen we winst maken, maar we willen niet snijden. We willen groeien.”

Het bedrijf heeft de ambitie om dit jaar het grootste online verhuurplatform van Europa te worden en blijft zoeken naar overnamekandidaten.

LEES OOK: Door een onhandig mailtje verprutste Niels van Deuren van HousingAnywhere bijna zijn kansen in Duitsland