De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump lijkt de taal te spreken van de grootste goudfanaten.

Een overwinning van Trump zou goed kunnen uitpakken voor goud. Dat schrijft Stephanie Yang op Money Beat, een blog van The Wall Street Journal.

De controversiële presidentskandidaat zorgt volgens Yang voor speculatie op een verdere stijging van de goudprijs aangezien het vooruitzicht van Trump als nieuwe Amerikaanse president bijdraagt aan de onzekerheid over het wereldwijde economische plaatje. Maar los daarvan valt Trump ook in de smaak bij enkele grote goudinvesteerders omdat hij hun taal spreekt.

Liefhebber van goud

Trump is een grote liefhebber van het edelmetaal. De borden aan de voorkant van zijn gebouwen zijn goudkleurig en ook de lidmaatschapskaarten van zijn campagnedonateurs hebben dezelfde kleur. Ook heeft Trump zelf 250.000 dollar geïnvesteerd in goud.

In 2011 accepteerde de vastgoedmagnaat een borg op een van zijn gebouwen in de vorm van drie goudstaven van edelmetaalhandelaar APMEX. “Triest genoeg weten we allemaal wat er gebeurt met de dollar. De dollar daalt en het ziet er niet goed uit, en de munt wordt niet gesteund door het juiste beleid en de juiste gedachten”, zei Trump destijds tegen The Street.

Sinds 2011 is de WSJ Dollar Index, een index die de kracht van de dollar afzet tegen andere valuta, met 24 procent gestegen, maar het commentaar van Trump viel desondanks goed bij goudfanaten die beweren dat het edelmetaal één van de beste en oudste vormen van geld is.

“Hij heeft een soort van instinctief gevoel dat goud al 5000 jaar het werkelijke geld is voor de mensheid”, aldus Nathan Lewis, schrijver van Gold: The Monetary Polaris, die zegt in november waarschijnlijk op Trump te zullen stemmen.

Lees ook op Business Insider

De gouden standaard

Trump heeft daarnaast zijn waardering uitgesproken voor de ‘gouden standaard’, een muntstelsel waarin de economische rekeneenheid een vast gewicht aan goud is. “Het terugbrengen van de gouden standaard is erg lastig, maar het zou geweldig zijn. We zouden dan weer een standaard hebben waarop we ons geld kunnen baseren”, zei Trump tegen The Scene.

Volgens Christopher Ecclestone, grondstoffenstrateeg bij Hallgarten & Company, zorgt het gebrek aan een duidelijk economische beleid van Trump ervoor dat zijn uitspraken over goud extra aandacht krijgen. “De goudfanaten zijn wanhopig op zoek naar een presidentskandidaat die de goudzaak steunt en in Trump denken ze die te hebben gevonden.”

Trump deelt daarnaast ook een aantal standpunten met de goudfanaten. Zo is hij tegen de gevestigde orde en heeft hij pessimistische economische verwachtingen.

Uit een onderzoek van CNBC in juni bleek dat 31 procent van de stemmers op Trump goud als de beste investering zagen, vergeleken met 12 procent van de Clinton-stemmers. Onder alle stemmers was vastgoed het meest populair met 32 procent, gevolgd door goud met 21 procent.

Lees ook op finanzen.nl

Dit positieve cijfer over Netflix zien beleggers over het hoofd

Van bazooka’s tot sloophamers: de spierballentaal van en over centrale banken

Van de eens zo florerende sinaasappelsapmarkt is weinig over

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl