• In de horeca in regio’s waar het coronavirus hard om zich heen grijpt mag er vanaf middernacht niemand meer naar binnen en gaan de lampen aan, om 01.00 uur moeten tenten helemaal sluiten.
  • Het gaat om Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden.
  • Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zullen de exacte maatregelen vrijdagavond toelichten op een persconferentie.
  • Volgens ingewijden gaan de nieuwe coronamaatregelen zondag om 18.00 uur in.

Het kabinet en de regio’s waar het coronavirus het meeste opspeelt zijn het eens geworden over nieuwe maatregelen. In de horeca mag er vanaf 0.00 uur niemand meer naar binnen en gaan de lampen aan, om 01.00 uur moeten tenten sluiten. Daarnaast mogen er in zalen nog maximaal 50 mensen bijeenkomen. Dat melden de NOS en RTL Nieuws.

Het kabinet voerde donderdag overleg met de voorzitters van de zes veiligheidsregio’s in de Randstad waar de afgelopen tijd veel nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Het gaat om Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden.

Vrijdagavond worden meer details van de maatregelen bekend. Dan is er weer een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Sommige regio’s komen zelf ook nog met kleine aanvullende maatregelen. Het persbureau ANP meldt op basis van ingewijden dat de nieuwe maatregelen op zondag 18.00 uur ingaan.

De afgelopen dagen loopt het aantal besmettingen snel op. In de Tweede Kamer zijn grote zorgen over de stijging. Donderdag werden 1.756 besmettingen gemeld en dat komt neer op 10,1 positieve tests op elke 100.000 mensen. Het is de eerste keer dat dit aantal boven de 10 uitkomt. Bij 7 besmettingen op 100.000 mensen gaan alarmbellen af.

In de betreffende regio’s ligt dat getal nog veel hoger: in Amsterdam-Amstelland zit het inmiddels boven de 27, in Rotterdam ruim 19 en in Haaglanden ruim 16.

KHN: Symboolpolitiek

De nieuwe coronamaatregelen die worden opgelegd aan de horeca zijn “symboolpolitiek” van het kabinet om daadkrachtig over te komen, maar zullen juist leiden tot verstoring van de openbare orde. Dat zegt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in reactie op de nieuwe sluitingstijden .

Volgens Beljaarts zijn de nieuwe maatregelen zonder overleg met KHN besloten. Hij wijst erop dat het kabinet eerder aangaf dat de horeca juist veilig was en dat mensen werden aangemoedigd om in de horeca feestjes te vieren in plaats van thuis. “De horeca doet elke dag zijn best voor een veilige uitgaansomgeving. Het aantal besmettingen in de horeca ligt heel laag. Deze disproportionele maatregel ontbeert elke onderbouwing”, aldus Beljaarts.

Lees ook op Business Insider

De KHN-voorzitter denkt dat als op één tijdstip alle cafés, restaurants en bars leeglopen, het uitgaanspubliek zich gaat verspreiden zonder toezicht, wat voor problemen zal zorgen voor de openbare orde en handhaving. “Het is naïef om te denken dat mensen om twaalf uur naar huis gaan en een boek gaan lezen. De besmettingskans houdt niet op als je de horeca sluit.”

LEES OOK: Het aantal coronabesmettingen is hoger dan de signaalwaarde – dat is het sein voor mogelijke extra maatregelen