• Horeca-ondernemers zitten opgescheept met overtollige voorraden voor de feestdagen vanwege de plotselinge lockdown.
  • De horeca wil graag compensatie in de vorm van een ‘koelkastvergoeding.’
  • Intussen vrezen ondernemers die een beroep willen doen op de steunregeling voor vaste lasten, dat ze niet in aanmerking komen vanwege de rekenregels van de TVL.
  • Lees ook: Dit zijn de belangrijkste maatregelen van de nieuwe lockdown die tot 14 januari duurt

Horecaondernemers wachten nog altijd op duidelijkheid over de regeling ter compensatie van reeds aangeschafte voorraden die door de sluiting van de horeca niet verkocht zullen worden. Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Robèr Willemsen noemde het bij tv-programma Goedemorgen Nederland “pijnlijk” dat de overheid er “op deze manier” mee omgaat.

Volgens Willemsen is de moraal bij veel ondernemers weg. Voor velen van hen is het niet meer vol te houden. KHN had eerder al laten weten dat de decembermaand belangrijk is qua inkomsten omdat er dan doorgaans veel festiviteiten zoals bedrijfsfeesten, kerstborrels, uitgebreide diners, dagjes uit of weekendjes weg plaatsvinden.

Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn die ook in de ochtendshow aanwezig was, benadrukte dat de maatregelen van de ene op andere dag zijn ingegaan. Daarmee heeft de sector volgens hem recht van spreken als het om compensatieregelingen gaat. “Wat mij betreft gaat dit voedsel niet allemaal naar de wilde zwijnen op de Veluwe, maar gaat het gewoon heel netjes bezorgd worden voor een goede vergoeding op de tafels tijdens kerst in vele huishoudens.”

Volgens KHN zitten nog steeds veel ondernemers met flinke schulden van eerdere lockdowns. “Die kunnen dit er echt niet bij hebben”, zo klinkt het. De branchevereniging wijst erop dat een jaar eerder ook een extra subsidie Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA) werd ingevoerd. Daarnaast wil de branche ook dat er een duidelijke exitstrategie komt die ondernemers duidelijkheid moet geven voor de komende weken.

KHN begrijpt dat het kabinet strengere maatregelen moest instellen. Maar het gevaar zit volgens de branchevereniging in de kern niet in de horeca. Slechts 0,4 procent van het aantal besmettingen zou volgens KHN aan de horeca toe te schrijven zijn. Verder wijst KHN erop dat de risico’s in de "ongecontroleerde thuissituatie" opnieuw verder toenemen.

 Ondernemers met minimaal 30 procent omzetverlies in het vierde kwartaal kunnen vanaf maandagochtend een aanvraag doen voor een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het loket voor de coronasteunregeling voor de laatste maanden van dit jaar gaat maandagochtend om 08.00 uur open. Dat loket blijft tot eind januari open.

Ondernemers vrezen dat ze steunregeling TVL mislopen in vierde kwartaal, ondanks lockdown

Ondernemingen krijgen 100 procent van het aandeel vaste lasten dat bij hun sector hoort vergoed, mits ze meer dan 30 procent omzetverlies hebben ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020. Voor mkb-ondernemingen is er een maximum van 550.000 euro, voor andere bedrijven is dat 600.000 euro.

Verder gaat het maximumbedrag dat ondernemingen aan staatssteun mogen ontvangen omhoog. Tussen maart 2020 en eind juni 2022 ligt dat nu op 2,3 miljoen euro. Eerder was dat 1,8 miljoen euro. De eerste uitbetalingen zouden nog dit jaar moeten gebeuren.

De voorzitter van werkgeversorganisatie MKB-Nederland, Jacco Vonhof, wil meer compensatie voor ondernemers die inkomsten missen. Dat zei hij in tv-programma WNL Op Zondag naar aanleiding van de lockdown die sinds zondag in Nederland geldt.

De coronasteun moet "op onderdelen meer, vooral als het gaat om het ritme waarin die steun komt", zei Vonhof. "Als je de laatste twee weken, de beste twee weken van je jaar, dicht moet, maar je hebt de rest van het kwartaal goed gedraaid, kwalificeer je niet. Dat zou echt onbestaanbaar moeten zijn, dus dat moet gewoon naar 100 procent."

LEES OOK: 81 reisorganisaties zijn een eigen platform voor reisadviezen gestart