• Het herstel van de horeca zal vanwege een langere lockdown niet dit jaar maar pas volgend jaar plaatsvinden, verwachten de economen van ING.
  • In december verwachte de bank nog een omzetgroei van 35 procent voor dit jaar, nu schroeft ze dat omlaag naar een plus van tussen de 10 en 15 procent.
  • Hoewel de horecaschuld aan banken en de overheid met 50 procent is toegenomen, blijft het aantal faillissementen vooralsnog uitzonderlijk laag.

Het echte herstel van de horeca vindt waarschijnlijk pas volgend jaar plaats, ondanks dat de terrassen volgende week onder voorwaarden weer open kunnen. Volgens economen van ING lukt het de sector namelijk niet meer om al het omzetverlies uit 2020 dit jaar goed te maken.

De economen hebben hun verwachtingen voor cafés en restaurants naar beneden bijgesteld aangezien de lockdown langer duurt dan eerder voorzien. De opening van restaurants wordt niet eerder verwacht dan eind mei.

In december dachten de sectoreconomen van ING nog dat de horeca dit jaar een omzetgroei van 35 procent zou laten zien. Inmiddels gaat ING uit van een plus tussen de 10 en 15 procent. Daarmee wordt het omzetverlies uit 2020 eind dit jaar bij lange na niet goedgemaakt.

"De horeca heeft een zwaar jaar achter de rug", constateert sectoreconoom Katinka Jongkind van ING. "De mate van herstel is grotendeels afhankelijk van de snelheid waarmee de beperkende maatregelen worden teruggedraaid. Zowel het derde als het vierde kwartaal worden voor veel horecaondernemers de piekmomenten om verloren omzet terug te halen. Het grote herstel voor de sector zal echter pas volgend jaar plaatsvinden."

Schuldenlast horeca fors gestegen, relatief weinig faillissementen

Hoewel de sector in zwaar weer verkeert, blijft het aantal faillissementen tot nu toe relatief laag. Dat hangt vooral samen met de massale overheidssteun om bedrijven overeind te houden. Ook lijken veel horecaondernemingen flexibeler geworden, waardoor ze sneller kunnen op- en afschalen met personeel.

In een jaar tijd is uiteindelijk bijna een kwart van de banen in de horeca verdwenen, wat neerkomt op 106.000 banen. Zo gingen er tijdens de eerste lockdown 89.000 banen verloren en eind december 2020, te midden van de tweede lockdown, nog eens 77.000.

In het derde kwartaal, toen er versoepelingen waren, steeg het aantal banen, met 59.000, echter ook weer snel.

De schulden bij bedrijven zijn wel flink toegenomen. De schuldenlast aan banken en de overheid is in de horeca in een jaar tijd met zo'n 50 procent opgelopen, becijfert ING. Daarbovenop komt dan nog de schuld aan leveranciers.

En daarbovenop komen weer de uitgestelde belastingen (0,8 miljard euro). Vooral dankzij de financiële steunmaatregelen van de overheid weten veel horecabedrijven het hoofd boven water te houden. Vorig jaar ontving de sector 2,8 miljard euro aan loonkostenvergoeding (NOW-regeling) en vergoeding voor vaste lasten.

Terrassen beperkt weer open

Cafés en restaurants mogen hun terrassen vanaf woensdag 28 april weer openen, maar alleen tussen 12.00 en 18.00 uur. Per terras zijn maximaal vijftig gasten toegestaan. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) was in een eerste reactie niet tevreden met de door het kabinet aangekondigde versoepelingen.

De organisatie vindt dat terrassen een groter deel van de dag open zouden moeten kunnen. Ook benadrukte KHN dat de horeca niet alleen uit terrassen bestaat. Veel horecazaken zijn dus sowieso nog niet geholpen.

Woensdagavond zit KHN opnieuw met het kabinet om tafel om verdere mogelijkheden te bespreken.

LEES OOK: Nederlander wil al op dag 1 van versoepeling terras op voor een biertje – dit geven we uit aan de horeca in de eerste maand