Restaurants, kroegen en strandtenten mogen op 1 juni pas vanaf 12 uur ’s middags bezoekers op hun terrassen verwelkomen, kondigt het kabinet vermoedelijk dinsdag aan.

Dat moet voorkomen dat er in horecazaken om middernacht allerlei feestjes of andere bijeenkomsten worden georganiseerd.

Veel horecazaken willen zo snel mogelijk open. Ze lijden veel verlies en vinden dat ze nu al kunnen voldoen aan de coronarestricties.

De horeca mag niet eerder dan 1 juni opengaan en dan pas vanaf het middaguur. Het kabinet neemt dinsdag het advies hierover van de veiligheidsregio’s over, melden ingewijden maandagavond aan persbureau ANP.

Het kabinet kondigde eerder aan dat onder meer de horeca vanaf 1 juni beperkt open kon gaan als het coronavirus voldoende in bedwang is.

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s kwamen maandagavond bijeen om zich te buigen over de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen. Ondanks druk vanuit de horecabranche om de deuren toch eerder te mogen openen, hebben de burgemeesters bij het kabinet aangegeven dat ze niet willen dat dit vóór 1 juni gebeurt.

“1 juni is al ingewikkeld genoeg. Het is verstandig ons aan die datum te houden”, zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en voorzitter van het beraad. “We moeten de tijd nemen om per dorp of stad de maatregelen rond de horeca goed te regelen. Ik ben blij dat we daarvoor nog zeker een week hebben.”

Het kabinet wil daarnaast niet dat de horeca op 1 juni vanaf middernacht opent, zoals bijvoorbeeld sommige kappers ook deden bij de opening op 11 mei. Dat moet voorkomen dat er in horecazaken allerlei feestjes of andere bijeenkomsten worden georganiseerd, aldus de Haagse bronnen.

De horeca wil voor 1 juni al open

Veel restaurants, cafés en strandtenten willen zo snel mogelijk open, het liefst al met Hemelvaart komende donderdag. Ze lijden veel verlies en vinden dat ze nu al kunnen voldoen aan de coronarestricties, zoals de anderhalve meter afstand en hygiëne.

Bovendien valt maandag 1 juni op tweede pinksterdag en zijn de weerberichten gunstig.

Premier Mark Rutte liet eerder doorschemeren dat het bespreekbaar is om mogelijk het hele pinksterweekend open te zijn. Maar het kabinet richt zich nu naar het advies van de veiligheidsregio's, die maandagavond hun beraad hadden.

Teleurstelling bij Koninklijke Horeca Nederland

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) betreurt het besluit. "Elke dag dat de sluiting langer duurt, is er een te veel", stelt de vereniging.

"Wij hadden aangegeven: laat ons voor het pinksterweekend opengaan. Dat is ook een manier van geleidelijk opbouwen. Met alle maatregelen is er geen reden waarom dat niet zou kunnen", aldus een woordvoerder.

KHN heeft er vertrouwen in dat de horecagelegenheden op een "verantwoorde manier" open kunnen gaan. "Horecaondernemers willen graag hun deuren weer openen en hun gasten verwelkomen."

Ook VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer pleitte dinsdag op radiozender BNR nadrukkelijk voor het openen van de horeca tijdens het hele pinksterweekend.

De lockdown werd twee maanden geleden zo abrupt ingevoerd dat daar nu wel een gebaar tegenover mag staan, zegt De Boer. "Dat vond ik boud. Ik kan me voorstellen dat het kabinet zegt: ik heb jullie toen het brood heel hard uit de mond gestoten, ik ga jullie nu helpen en we gaan vlak voor Pinksteren open."

Naar de kroeg of uit eten na 1 juni: controlegesprek bij de deur

Een kroeg of restaurant bezoeken gaat er na 1 juni anders uitzien. Koninklijke Horeca Nederland heeft samen met vakbond VNO-NCW, MKB Nederland, het ministerie van Economische Zaken en consultant McKinsey een protocol opgesteld.

Daarin staan maatregelen die in de lijn der verwachting liggen, zoals 1,5 meter afstand tussen de tafels. Maar ook regels die misschien iets minder voor de hand liggen, zoals een controlegesprek.

Lees meer: Deze regels gelden in cafés en restaurants na 1 juni