Hope Hicks, de communicatiechef van het Witte Huis, treedt af.

Het 29-jarige voormalige model raakte de laatste dagen verzeild in een storm van Witte Huis-controverses.

Afgelopen week moest ze onder andere getuigen voor de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden. Die hoorzitting is onderdeel van het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016.

Ze zei dat ze weleens ‘white lies‘ vertelde uit naam van de president, leugentjes om bestwil.

Daarbij kwam ook naar buiten dat ze aan het daten was met voormalig stafsecretaris Rob Porter. Hij trad al eerder af, nadat zijn twee ex-vrouwen hem beschuldigden van fysieke en verbale mishandeling tijdens hun relaties. Voor het aftreden van Porter hielp Hicks naar verluidt stafchef John Kelly met het schrijven van een reactie op de aantijgingen.

Het vertrek van Hicks was opmerkelijk hartelijk. In een verklaring toonde ze alle lof voor haar baas, president Donald Trump.

"Er zijn geen woorden voor om mijn dankbaarheid voor president Trump te uiten", zei Hicks in de verklaring. "Ik wens de president en zijn regering het allerbeste tijdens het leiden van ons land."

De president reageerde aardig. "Hope is een uitstekende medewerker en heeft de afgelopen drie jaar geweldig werk verricht. Ze is net zo slim en attent als dat ze overkomt, werkelijk een geweldig persoon. Ik zal haar naast me missen, maar toen ze me benaderde over het nastreven van andere kansen begreep ik het helemaal."

Op dit moment is het onduidelijk hoe Hicks haar dreigende ontslag bij Trump aankondigde. (The New York Times schrijft dat Hicks het eerst aan een kleine groep collega's vertelde voor haar bezoek aan de inlichtingencommissie van het Huis.) In het openbaar heeft ze het advies van experts gevolgd en een briljante tactische keuze gemaakt: verbrand nooit schepen achter je als je vertrekt.

Neem je ontslag? Bedank je baas voor de kansen die je hebt gekregen

Zoals Lynn Taylor, auteur van Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job, al eerder tegen Business Insider vertelde: je wilt het nieuws altijd persoonlijk tegen je baas zeggen. Natuurlijk kun je vooraf je baas e-mailen om te laten weten dat je iets belangrijks hebt te bespreken.

Begin het gesprek met het bedanken van je baas voor de kansen die je hebt gekregen, tipt Taylor. Vertel vervolgens dat je de perfecte kans hebt gekregen voor waar je nu in je carrière staat. En dat je je ogen openhoudt voor potentiële kandidaten die jou kunnen vervangen.

Maar, boven alles beveelt Taylor aan om het gesprek te laten draaien om jou en je professionele behoeften - niet het bashen van je baas. Het kan goed zijn dat je hem tegenkomt in je nieuwe rol.

Voordat Hicks in 2015 lid werd van het campagneteam van Trump had ze geen enkele politieke ervaring. Het is dus een raadsel wat ze in de toekomst gaat doen, en hoe ze zal putten uit haar achtergrond in het Witte Huis.

LEES OOK: Van rijkeluiskind naar presidentsdochter: het waanzinnige leven van Ivanka Trump