• Beleggers hebben maandag moed geput uit de toenemende hoop op afvlakking van het aantal nieuwe coronabesmettingen.
  • De AEX-index sloot 3,9 procent hoger en de belangrijkste indices op Wall Street gingen met meer dan 7 procent omhoog.
  • Volgens voormalig Fed-voorzitter Janet Yellen verkeert de VS in een goede uitgangspositie voor economisch herstel.

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met stevige winsten aan de nieuwe handelsweek begonnen. De hoop op een afvlakking van het coronavirus, na een daling van het aantal besmettingsgevallen in enkele zwaar getroffen landen, gaf beleggers weer moed.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 3,9 procent hoger op 489,82 punten. De MidKap won 3,4 procent tot 662,72 punten. Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 5,8 procent.

Bij de hoofdfondsen ging ASMI aan kop met een plus van meer dan 16 procent. De chiptoeleverancier wil zijn beloningsbeleid voor bestuurders gaan vergelijken met grotere spelers in de sector. Ook winkelvastgoedbedrijven als Unibail-Rodamco-Westfield (plus 11,5 procent) en buiten de AEX Wereldhave (plus 14,6 procent) waren duidelijk in trek.

Daarnaast toonden onder meer financiële fondsen als ING (plus 9,3 procent) en verzekeraars Aegon, ASR en NN Group krachtig herstel. De verzekeraars, met plussen tot 7 procent, gaven gehoor aan de oproep van De Nederlandsche Bank (DNB) om het dividend te schrappen.

DNB wil dat verzekeraars, net als banken, voorlopig afzien van dividendbetalingen en de inkoop van eigen aandelen om hun financiële buffers aan te vullen. De oproep van DNB zorgde vrijdag nog voor grote koersverliezen onder de verzekeraars.

Wall Street is goed geluimd

Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex 7,7 procent hoger op 22.679,99 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 7 procent vooruit tot 2663,68 punten en techbeurs Nasdaq won 7,3 procent tot 7913,24 punten.

Ook met het oog op de economie zelf was er nieuws met een positieve noot. Voormalig Fed-voorzitter Janet Yellen liet van zich horen. Zij gaf aan dat de werkloosheid in de VS door de vele miljoenen aan uitkeringsaanvragen in de laatste weken nu mogelijk rond de 13 procent ligt, maar volgens haar heeft het land nog steeds een goede uitgangspositie voor herstel. "Dit is heel anders dan de grote depressie of de recessie in de Amerikaanse economie die we in 2009 en daarna hebben meegemaakt", aldus Yellen.

Onder meer JPMorgan Chase eindigde stevig in de plus, met een koerswinst van dik 6 procent. De Amerikaanse bank heeft in een brief aan aandeelhouders laten weten nog voldoende kapitaal te hebben en dus wel bestand te zijn tegen een stootje. En cruisebedrijf Carnival won ongeveer een vijfde aan beurswaarde, nadat bekend werd dat een Arabische investeerder een groot belang in de onderneming heeft genomen.

Videoconferencebedrijf Zoom ging daarentegen hard onderuit, waarop de handel werd stilgelegd. Nadat de ene na de andere privacyfout van de onderneming in het nieuws kwam, hebben verschillende bedrijven en organisaties het gebruik van Zoom verboden.

Forse winst voor OCI en BAM

In de Amsterdamse MidKap won OCI meer dan 14 procent. De kunstmestproducent gaat tot nu toe ongedeerd door de coronacrisis. Al met al denkt OCI nog steeds zijn opbrengsten dit jaar met dubbele cijfers op te kunnen voeren.

BAM kreeg er verder bijna 10 procent bij. Een Britse dochter van de bouwer verwacht binnen twee weken een Brits noodhospitaal in een zalencentrum te hebben gerealiseerd. Ook elders is BAM bezig voorzieningen op te tuigen.

In Oslo zakte Norwegian Air ruim 4 procent. De Noorse luchtvaartmaatschappij vervoerde in maart 60 procent minder passagiers vanwege de virusuitbraak. Rolls-Royce won in Londen ruim 18 procent. De Britse maker van vliegtuigmotoren keert voor het eerst sinds 1987 geen dividend uit.

De euro was 1,0798 dollar waard, tegen 1,0807 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. De olieprijzen daalden door het uitstel van de videovergadering van de olielanden over mogelijke productieverlagingen. Een vat Amerikaanse olie werd 7,4 procent goedkoper op 26,24 dollar. Brentolie kostte 3,1 procent minder op 33,04 dollar per vat.

LEES OOK: 4 redenen waarom aandelen nog verder gaan crashen, volgens de belangrijkste aandelenanalist van Goldman Sachs