Ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers is veroordeeld tot drie jaar cel wegens omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Toch kreeg hij sinds zijn aftreden in 2009 ruim 330.000 euro aan wachtgeld.

Dat schrijft De Telegraaf na navraag bij de provincie Noord-Holland.

De 52-jarige ex-VVD’er was jarenlang bestuurder bij de provincie en is vorige maand veroordeeld tot drie jaar cel. Woensdag maakte Justitie bekend dat het in beroep gaat tegen de veroordeling. Hooijmaijers had dat zelf al meteen gedaan na het uitspreken van het vonnis.

‘Politieke afrekening’

Hooijmaijers zou zijn adviesbureau Move Consultants hebben gebruikt om bijverdiensten te factureren. Het bedrijf zette hij in 2001 op naam van zijn vrouw, toen hij wethouder van Amsterdam werd. In de periode 2004-2009 was Hooijmaijers lid van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

In maart 2010 deden de FIOD en de rijksrecherche invallen bij Hooijmaijers, zijn familie en enkele bedrijven. Hooijmaijers heeft altijd ontkend dat hij zich aan enig misdrijf heeft schuldig gemaakt en noemt de zaak onder meer een “politieke afrekening” en een “persoonlijke hetze”.

Wachtgeld volgens de regels

Tijdens zijn vervolging kreeg hij het wachtgeld op zijn rekening gestort. Hij zal deze maand nog een bruto uitkeringsbedrag van ruim 6000 euro ontvangen.

In 2010 heeft justitie nog voor 1,8 miljoen euro beslag gelegd op zijn bezittingen. Volgens de provincie is alles volgens de regels gebeurd. "Als men het anders wil, zal de nationale wetgeving hierover gewijzigd worden", aldus een woordvoerder.