Luchtvaartgeneraal van de Verenigde Staten John Hyten zei zaterdag tijdens een congres over internationale veiligheid in Canada dat hij een order van Donald Trump om kernwapens te lanceren, zou weigeren als hij de order als ‘onwettig’, ‘onrechtmatig’ zou inschatten.

Hyten is de bevelhebber van de nucleaire afdeling van het strategische commandocentrum Stratcom. Op het Halifax International Security Forum in Nova Scotia, Canada, kreeg hij de vraag wat hij zou doen als hij van Trump een onwettige opdracht kreeg tot het lanceren van kernwapens, voorgelegd van een Canadese journalist.

In zijn antwoord benadrukte Hyten dat hij hier lang over na heeft gedacht, maar dat mensen zich moeten realiseren dat het leger niet ‘achterlijk’ is. “Als je deze verantwoordelijkheid draagt, hoe kan je daar dan niet over nadenken?”

Hyten is verantwoordelijk voor het toezicht op het nucleair arsenaal van de Verenigde Staten.

Mocht Trump opdracht geven tot een nucleaire aanval dan is de procedure als volgt, legde Hyten uit. Dan is het Hytens taak om Trump te voorzien van verschillende mogelijkheden om aan te vallen. Trump kiest vervolgens één van die opties. “Als hoofd van Stratcom breng ik advies uit, maar hij vertelt mij uiteindelijk wat ik moet doen.”

Als de opdracht in zijn ogen onwettig zou zijn, dan zou hij dat tegen Trump zeggen en op zoek gaan naar alternatieve mogelijkheden om op de situatie te reageren op een manier die wel wetmatig is. Er liggen standaardprocedures klaar over hoe hij moet reageren in het geval van een onwettige order en hij krijgt jaarlijks training in oorlogsrecht. Een van de belangrijkste principes van oorlogsrecht is 'noodzakelijkheid'. Dus het uitvoeren van een onwettige order is strafbaar. Daarvoor beland je in de cel. Misschien levenslang, benadrukte Hyten.

Het Pentagon heeft niet gereageerd op de uitspraken van Hyten.

Ook door senatoren, zowel onder Democraten als Republikeinen, leven vragen over Trumps bevoegdheid om een oorlog te beginnen, nucleaire wapens in te zetten en het sluiten of ontbinden van internationale verdragen. Dit alles tegen de achtergrond van spanningen rond Noord-Korea en hun kernwapenprogramma.

Hyten voegde toe dat de V.S. in staat is om zichzelf te beschermen tegen aanvallen van Noord-Korea. "Kunnen we met een nucleair Noord-Korea leven? Het antwoord is 'ja'. De vraag moet zijn: wíllen we in zo'n wereld leven?"

Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un wisselen bedreigingen en beledigingen uit. Trump zei in zijn maidenspeech bij de Verenigde Naties dat hij het land - 26 miljoen inwoners - 'totaal zou vernietigen' als het de V.S. zou bedreigen.

De kwestie werd op het internationale forum in Canada aan de orde gesteld naar aanleiding van een hoorzitting, dinsdag in de Amerikaanse Senaat, over de bevoegdheid van de president om kernwapens in te zetten of een oorlog te beginnen. Dit was de eerste zitting over dit onderwerp in vier decennia.