Er zijn vorig jaar 62.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd, bijna 14 procent meer dan in 2016 en het hoogste aantal sinds 2009. In totaal groeide de woningvoorraad vorig jaar met 55.000 woningen tot 7,7 miljoen, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat betekent dat 7.000 woningen verdwenen door bijvoorbeeld sloop, samenvoeging van woningen of verandering van de gebruiksfunctie.

Het aantal nieuwbouwwoningen dat jaarlijks wordt opgeleverd neemt sinds 2014 weer toe. Desondanks is het aantal nieuwe woningen nog altijd lager dan voor de crisis. In 2009 werden zelfs 87.000 nieuwbouwwoningen aan de woningvoorraad toegevoegd.

Verschillen

De woningvoorraad nam in Flevoland met 1,4 procent toe, waarmee die provincie met afstand koploper is. Utrecht volgt met een toename van 1 procent. Limburg is met een toename van 0,4 procent de hekkensluiter, maar ook in Groningen, Drenthe, Zeeland en Friesland was de toename lager dan het landelijk gemiddelde van 0,8 procent.

Op gemeenteniveau kwamen er in Amsterdam met 4.918 nieuwbouwwoningen de meeste huizen bij. In Bellingwedde, Valkenburg aan de Geul en Zandvoort werd geen nieuwbouwwoning opgeleverd.

Prijzen

Begin januari voorspelde ABN AMRO in haar Woningmarktmonitor dat de huizenprijzen in 2018 en 2019 verder zullen stijgen. Volgens de bank blijft de belangstelling om te kopen groot, gestuwd door stijgende koopkracht in een groeiende economie en een aanhoudend lage rente.

“Tegelijkertijd wordt de voorraad bestaande woningen te koop allengs kleiner. Deze sluit bovendien qua samenstelling matig aan bij de vraag. Verder blijft de nieuwbouwproductie achter bij de woningbehoefte. De woningmarkt zal dus nog krapper worden. Dit is voor ons reden om onze prijsramingen voor 2018 en 2019 met één procentpunt te verhogen naar respectievelijk 6% en 5%, na 7,5% dit jaar.”

Volgens ABN AMRO heeft het aantal transacties in 2017 een piek bereikt en zullen de verkopen in zowel 2018 als 2019 met 5 procent dalen.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: ‘Vooral kleine, particuliere beleggers drijven de huizenprijzen op in Amsterdam’