De levensverwachting van hoogopgeleide 65-jarigen is de afgelopen jaren toegenomen, terwijl die van laagopgeleide leeftijdgenoten gelijk bleef.

Het verschil in levensverwachting tussen hoog- en laagopgeleiden was in de periode 2015 tot en met 2018 ruim 4 jaar bij vrouwen. Bij mannen was dit ruim 5 jaar, maakte statistiekbureau CBS bekend.

In de voorgaande periode 2011-2014 was dit verschil bij zowel mannen als vrouwen één jaar kleiner. Het verschil in levensverwachting heeft vermoedelijk te maken met leefstijl. Zo is het bekend dat mensen met een lager onderwijsniveau vaker roken en overgewicht hebben. Ook hebben deze mannen en vrouwen volgens het CBS vaker gehoorproblemen, gezichtsbeperkingen en aandoeningen aan onder andere gewrichten en spieren.

Daarbij gaan hoogopgeleide werknemers gemiddeld 8 maanden eerder met pensioen dan mensen met een lagere opleiding. De gemiddelde pensioenleeftijd was vorig jaar 65 jaar.

De nieuwste cijfers over de levensverwachting van het CBS onderstrepen volgens FNV het belang van de afspraken over eerder stoppen met werken in het pensioenakkoord. “Het groeiende verschil in levensverwachting laat zien dat de vakbond terecht bleef hameren op bevriezen van de AOW-leeftijd en het schrappen van de boete op eerder stoppen”, aldus FNV.

De AOW-leeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting, maar stijgt door het pensioenakkoord van afgelopen juni minder snel. De AOW-leeftijd komt niet al in 2021 op 67 te liggen maar in 2024. Daarna geldt dat de AOW-leeftijd 8 maanden stijgt per jaar dat we langer leven, in plaats van 1 jaar.

Toch betekent dit nog steeds dat een dertiger langer op de AOW-uitkering moet wachten dan iemand die dit jaar 65 is geworden. Business Insider heeft op een rij gezet wat jouw AOW-leeftijd wordt op basis van je leeftijd in 2019.

Lees ook op Business Insider

Je vindt dit artikel hier: Wanneer krijg ik AOW? Deze grafiek laat zien hoe groot het verschil is als je nu 28 of juist 65 bent