• Hongkong’s beroemde trekpleister Jumbo Floating Restaurant ligt ondersteboven in zee nadat kapseisde toen het werd weggesleept voor restauratie.
  • Het ligt vast op een koraalrif en het lijkt er vooralsnog niet op dat het daar weg wordt gehaald.
  • Het drijvende restaurant was 46 jaar lang iconisch. De Britse koningin Elizabeth II en andere beroemdheden aten er en het diende als decor in verschillende films.
  • Lees ook: China opent de langste glazen brug ter wereld van 526 meter – de beelden zijn adembenemend

Het beroemde drijvende restaurant, waar Sea Palace aan de Oosterdokskade in Amsterdam op geïnspireerd is, ging na 46 jaar letterlijk ten onder in de Zuid-Chinese Zee toen het verplaatst moest worden voor een restauratie.

“We onderzoeken het incident nog. Het schip kapseisde en sloeg over de kop, en kwam vast te zitten op een rif bij Sansha (in Hainan). Voor zover ik weet, is dit de laatste situatie,” zei een officier van de Hainan Maritime Safety Administration woensdag tegen de South China Morning Post.

“We kunnen niet met zekerheid zeggen hoe lang het onderzoek nog zal duren. Het wordt uitgevoerd volgens de daarvoor geldende wettelijke protocollen.”

Het beroemde Jumbo Floating Restaurant wordt na 46 jaar als geliefde toeristische attractie in Aberdeen, Hongkong, door sleepboten weggesleept. Het grootste drijvende restaurant ter wereld was sinds 2020 gesloten nadat de coronapandemie de toerisme- en horecasector een grote slag had toegebracht. Foto: Stefan Irvine/LightRocket via Getty Images

 

 

Nadat de pandemie het restaurant dwong zijn activiteiten in 2020 te staken, had het eethuis moeite om financieel overeind te blijven en sloot het uiteindelijk voorgoed zijn deuren. Sleepboten haalden het restaurant in juni van zijn drijvende locatie aan de zuidkant van Hongkong Island.

Nadat het van de kustlijn was weggesleept, begon het vaartuig eerder dit jaar te kapseizen toen het na een tyfoon water maakte. "Het water stroomde in hoog tempo naar binnen voordat het begon te kantelen", zei de eigenaar Aberdeen Restaurant Enterprises volgens AFP in een verklaring, eraan toevoegend bedroefd te zijn door het ongeluk.

Berging zou volgens het bedrijf ook onmogelijk zijn omdat de zee 1000 meter diep is op de plek waar het gezonken is.

Op deze foto, genomen op 13 juni 2022, is te zien hoe een keukenschuit (R) die vastzit aan het hoofdgedeelte van het Jumbo Floating Restaurant op zijn kant ligt na te zijn gekapseisd aan de zuidkant van het eiland Hongkong. Foto: BERTHA WANG/AFP via Getty Images

 

 

Het Jumbo Floating Restaurant van bijna 80 meter lang, trok 46 jaar lang internationale aandacht als het grootste drijvende restaurant ter wereld, dat plaats bood aan 2.300 gasten.

Toen het restaurant nog in bedrijf was, verraste het gasten met zijn selectie van meer dan zestig soorten verse zeevruchten voor hun maaltijden, waaronder krabben, kreeft en een verscheidenheid aan vis. De Britse koningin Elizabeth II, nameer ooit plaats, evenals acteur Tom Cruise en de Chinese actrice Gong Li.

Het iconische schip diende als decor in verschillende films, waaronder The Protector uit 1985 met Jackie Chan en Infernal Affairs II uit 2003

Het is onduidelijk of de autoriteiten van plan zijn het ooit beroemde restaurant uit zijn huidige, natte rustplaats te redden. Er wordt gespeculeerd dat het schip opzettelijk tot zinken is gebracht om aan de sloopkosten te ontkomen

LEES OOK: China opent de langste glazen brug ter wereld van 526 meter – de beelden zijn adembenemend