Een hond meenemen op vakantie is niet altijd mogelijk. Veel landen hebben speciale invoerregels, en bij vakantieparken en hotels zijn huisdieren vaak verboden.

Een optie is om de hond onder te brengen in een pension. Voor een klein exemplaar kost dat ongeveer 13 euro per dag. Voor een grote hond ben je circa 15 euro kwijt.

Als je geen vrienden of familie kunt inschakelen is het ook mogelijk om een oppas aan huis in te huren die de hond elke dag uitlaat. Dit kost ongeveer 10 tot 15 euro per dag, plus vaak nog een weekendtoeslag.

Als je op vakantie gaat, wil je natuurlijk dat ook je hond of kat goed verzorgd wordt als jij op pad gaat. Hoe regel je goede, maar ook betaalbare opvang voor je huisdier?

Kleine huisdieren, zoals cavia’s en parkieten, kunnen vaak eenvoudig worden ondergebracht bij familieleden of vrienden. Voor een kat of hond is dat meestal een stuk lastiger.

In dat geval zijn er drie manieren om je huisdier de vakantie te laten doorbrengen: je neemt hem mee, laat hem opvangen in een dierenpensioen of schakelt een oppas aan huis in.

Optie 1: de hond meenemen op vakantie

Foto: ANP/Vincent Jannink
Foto: ANP/Vincent Jannink

Een huisdier meenemen is niet altijd mogelijk. In sommige landen worden bepaalde hondenrassen, zoals rottweilers, geweerd. Verder zijn in veel vakantieparken, hotels en appartementencomplexen geen huisdieren toegestaan. Soms zijn uitsluitend kleine dieren welkom. Informeer voor boeking goed naar de huisregels.

Ligt je reis nog niet vast, surf dan eens naar de website vakantie-met-huisdieren.nl, van A-vakanties. Hier vind je tienduizenden diervriendelijke vakantieverblijven verspreid in heel Europa.

Bedenk ook of jij en je huisdier wel gelukkig worden van een gezamenlijke vakantie. Niet elk dier is bestand tegen een lange autoreis en een vreemde omgeving. In veel landen ben je verplicht je hond aan te lijnen of zelfs te muilkorven. Ook jij wordt fors beperkt in je bewegingsvrijheid, want een hond meenemen naar het strand of een restaurant is vaak niet toegestaan.

Besluit je je huisdier toch mee te nemen, zorg dan voor veilig vervoer. In Nederland moet je voorkomen dat er gevaarlijke situaties of verkeershinder ontstaan door het vervoer van je hond of kat. Maar specifieke regels zijn er niet.

In andere landen zijn die er soms wel. Zo mag je een huisdier in Duitsland niet los in de auto vervoeren. Je hond moet op de achterbank in een specifieke gordel worden vervoer en in de achterbak achter een net of rek of in een transportbox. Informeer vooraf naar de verkeersregels van de landen waar je doorheen rijdt.

Behalve dat je je hond veilig moet vervoeren, is het natuurlijk ook belangrijk dat je je hond tijdens de reis geregeld uitlaat en voorziet van voldoende vers water. Laat hem nooit alleen in de auto, want bij warm weer droogt hij snel uit.

Uiteraard moet je ook tijdens je verblijf goed voor je huisdier zorgen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je huisdier tijdig wordt beschermd tegen ziekten die in het vakantieland veel voorkomen, zoals hartworm in Zuid-Europa. En bevestig aan zijn halsband een adreskoker met je vakantieadres.

Verder moet je huisdier voldoen aan de invoerregels van de landen waar je doorheen reist en verblijft. Anders loop je het risico dat je hond in quarantaine wordt geplaatst of terug moet naar Nederland.

Binnen de Europese Unie moet je huisdier een chip hebben en beschikken over een Europees dierenpaspoort. Honden en katten moeten enkele weken voor vertrek zijn ingeënt tegen hondsdolheid.

In sommige landen buiten de EU moeten huisdieren eerst in quarantaine of een bloedonderzoek ondergaan. Zo'n bloedtest gold voorheen ook voor Groot-Brittannië, Zweden, Ierland en Malta, maar dat is verleden tijd.
Op de website van LICG vind je de invoereisen voor huisdieren binnen en buiten de EU.

Optie 2: breng je hond onder in een dierenpension

Foto: ANP/Olaf Kraak
Foto: ANP/Olaf Kraak

Als je huisdier niet meegaat, kun je een dierenpension overwegen. Voor een kat moet je rekenen op circa 9 euro per nacht. Voor een hond hangen de kosten af van de omvang van de viervoeter. Voor een kleine hond betaal je ongeveer 13 euro per dag, voor een middelgroot exemplaar ongeveer 14 euro en voor een grote hond circa 15 euro.

Sommige dierenpensions hanteren hogere tarieven tijdens de zomervakantie. Soms krijg je korting als je meer huisdieren tegelijk laat opvangen.

Natuurlijk is het ook van belang dat je huisdier goed wordt opgevangen. Kijk dus ook goed naar de kwaliteit van de opvang. Wordt je  hond vaak uitgelaten? Is er zowel een huiskamer als een buitenverblijf waar je huisdier kan rondlopen? Hebben de dieren altijd toegang tot vers water?

Heb je een dierenpension op het oog, reserveer dan tijdig een plaatsje. Er leven in ons land circa drie miljoen katten en anderhalf miljoen honden. Veel pensions zitten in de zomermaanden snel vol.

Lees vooraf ook goed de algemene voorwaarden. Zo moet je huisdier verplicht zijn ingeënt: katten tegen de katten- en niesziekte en honden onder andere tegen kennelhoest. Behandel je huisdier ook zowel voor als na zijn verblijf in het pension tegen vlooien.

Optie 3: kies voor een oppas aan huis

Foto: ANP/Robin Utrecht
Foto: ANP/Robin Utrecht

Volgens de Dierenbescherming is het voor katten, kleine knaagdieren en vogels beter om thuis te blijven. Voor honden is dat lastiger, want zij moeten enkele malen per dag worden uitgelaten.

Je kunt je buren of kennissen in de buurt vragen om - tegen een vergoeding - elke dag even langs te komen om je kat of konijn te verzorgen. Vind je dat belastend om te vragen, dan kun je ook een oppas aan huis inhuren. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 10 tot 15 euro per dag, plus vaak nog een weekendtoeslag. Heb je meer dieren, dan krijg je meestal een forse korting.

Deze opvangvorm is duurder dan een dierenpension, maar een dierenoppas doet ook andere klusjes. Zo is wegleggen van de post, planten verzorgen en de vuilnisbak aan de straat zetten doorgaans bij de prijs inbegrepen.

Een andere optie is een oppas die tijdens jouw vakantie in je huis verblijft. De oppas op zijn beurt heeft zo een goedkoop vakantieadres. Via het bedrijf Holiday Link kunnen beide partijen aan elkaar worden gekoppeld. Deelname kost 70 euro per jaar. Je bent aan de oppasser geen vergoeding verschuldigd.

Omdat je huis is bewoond tijdens je vakantie, is de kans op inbraken kleiner. Wel kan het onwennig zijn om een vreemde in huis te hebben. Je kunt op de website referenties opvragen.

Stop verder voor de zekerheid kostbare en privacygevoelige voorwerpen achter slot en grendel en maak duidelijke afspraken over huisregels en de taken van de oppasser.

Zorg er ook voor dat je een goede inboedel- en opstalverzekering hebt afgesloten. De oppasser heeft een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Als bij schade de verzekeraars niets uitkeren, kun je een beroep doen op het Garantiefonds van Holiday Link. De uitkering is wel beperkt: maximaal 3.000 euro, met een eigen risico van 100 euro.

Lees meer over huisdieren: