• De Amerikaanse beurs heeft het zwaar en de inflatie in de VS is hoog, maar tegelijk beleeft de dollar een topjaar.
  • De Amerikaanse munt profiteert van de scherpe renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst legt uit waarom het voorlopig niet slim is om tegen de dollar te wedden.

ANALYSE – Aandelenkoersen gaan in 2022 heel hard omlaag, maar voor de dollar is het een topjaar. Ten opzichte van de euro is de Amerikaanse munt ruim 16 procent in waarde gestegen in twaalf maanden tijd.

De malaise in de financiële wereld en de kracht van de dollar hebben dezelfde oorzaak: een snelle stijging van de Amerikaanse rente. De Federal Reserve heeft afgelopen woensdag het belangrijkste tarief met driekwart procent verhoogd. Sinds de jaarwisseling is de rente omhoog gevlogen van 0,25 naar 3,25 procent.

Er zitten bovendien nog meer renteverhogingen aan te komen. De Amerikaanse centrale bank is niet bang om de economie pijn te doen, als dat nodig is om inflatie onder controle te krijgen. De Federal Reserve voorspelde dat de stijgende rente eraan bijdraagt dat de economische groei afremt tot 0,2 procent, terwijl de werkloosheid gaat oplopen van 3,7 richting 4,5 procent.

Amerikaanse inflatie heeft omslagpunt bereikt

Als je bedenkt dat de Amerikaanse consumentenprijsindex al maandenlang boven de 8 procent ligt, is de daadkracht van de Federal Reserve begrijpelijk. Dat beeld verandert als je kijkt naar hoe het inflatiecijfer is opgebouwd en naar het track record.

Om met dat eerste te beginnen: dit jaar wordt de stijging van de de Amerikaanse inflatie van 1,4 naar 8,3 procent voornamelijk veroorzaakt door hogere energie- en huisvestingskosten.

Op beide markten tekent zich echter een duidelijke omslag af. De prijs van Brent-olie daalde van ruim 120 dollar per vat begin maart, tot minder dan 90 dollar nu. Zelfs als de olieprijs op het huidige niveau blijft, gaan energieprijzen de inflatie in de loop van 2023 stevig omlaag duwen. Datzelfde geldt overigens voor woonlasten. De prijzen van Amerikaanse huizen hebben de afgelopen maanden namelijk ook al een flinke daling ingezet.

Recessiegevaar neemt toe

Voorlopig gaat de Federal Reserve door met het opschroeven van de rente. Een hogere Amerikaanse rente maakt het aantrekkelijker voor grote partijen om hun vermogen in dollars aan te houden en voor consumenten om geld op een spaarrekening te zetten in plaats van aandelen te kopen.

Bovendien wakkert een stijgende rente ook het risico op een recessie aan. Als de Federal Reserve te lang doorgaat met het verhogen van de rente, wordt de economische groei uiteindelijk negatief.

Dat scenario mag overigens bepaald niet worden uitgesloten. De Amerikaanse centrale bank heeft een heel matig track record wat betreft het rentebeleid. Begin dit jaar werd er bijvoorbeeld veel te laat een begin gemaakt met het aanpakken van inflatie.

Maar ook als er een recessie komt, houdt de dollar de wind in de rug. De munt is namelijk ook een vluchthaven in economisch onzekere tijden. De komende maanden is het dan ook onverstandig om tegen de dollar te wedden. Het is verstandiger om daarmee te wachten tot de Amerikaanse inflatie de komende maanden verder daalt.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.