In zo’n 70 columns waarschuwde Arjan Hendriksen, manager risicobeheersing bij Interpolis, de afgelopen anderhalf jaar, voor de risico’s die je als ondernemer loopt. Zijn beste tips op een rij.

De rode draad in mijn bijdragen is altijd geweest dat risico’s die je kúnt vermijden, moet vermijden. Het voorkomen van incidenten is beter dan verzekeren, schreef ik onlangs al. Niet de brand of de inbraak op zich is vaak het grootste probleem, maar de zogeheten vervolgschade. Denk aan de narigheid als je bedrijf wekenlang zonder inkomsten blijft omdat het geen producten kan leveren.

Daarom bij deze nog eens een bloemlezing uit mijn meest gelezen tips van de afgelopen tijd.

Inbraak

Ongewenst bezoek spreekt altijd tot de verbeelding. Het blijkt dat je met eenvoudige maatregelen inbrekers kunt ontmoedigen. Denk bijvoorbeeld aan het laag houden van je struikgewas rond je bedrijfsgebouw. Of laat bezoekers van bouwplaats of fabriek altijd een hesje dragen. Een overzicht van de tips vind je in dit artikel.

Ongelukken

Ongelukken lijken op het eerste gezicht vaak op domme pech, maar als je ze analyseert, blijken ze vaak wel degelijk te voorkomen. Neem de glazenwasser die van zijn ladder werd gegooid omdat iemand de automatische zonneschermen aanzette. Of die monteur die onwel werd in een mestsilo. Zijn collega die hem te hulp kwam, overkwam hetzelfde.
Beide ongelukken zijn heel goed te voorkomen, blijkt uit mijn column waarin ik zes bizarre ongelukken beschrijf.

Ook kun je leren van de Titanic. Dat had geen noodplan toen het schip op een ijsberg liep. In dit artikel laat ik zien dat je met een systematische aanpak heel goed kunt voorbereiden op calamiteiten.

Brand

Veel van mijn columns gingen over brand, een van de meest ingrijpende risico’s die je als ondernemer loopt.
Het is een onuitputtelijk onderwerp. Wist je bijvoorbeeld dat onschuldige klusjes vaak de veroorzaker van branden zijn? Denk aan ‘even’ een leidinkje omleggen of een lek op het dag repareren. Je leest hier over de grote kleine boosdoeners.
Soms ontstaat brand door een bizarre oorzaak. Lees alles over de brandende fruitschaal, een vergeten bouwlamp, een link bedlampje en een gevaarlijke vaas in dit artikel.
Nóg een gevaar kan ondeugdelijke elektra zijn. Als je het leest, denk je ‘oh ja, natuurlijk’, maar doe je voordeel met de tien tips in dit artikel. Nogmaals: voorkomen is beter dan verzekeren.

Tot slot nog een lichte noot: ik kom bij mijn bedrijfsbezoeken vaak waarschuwingsbordjes tegen die in de loop van de tijd zijn gewijzigd. Die bordjes worden dan opeens levensgevaarlijk. In deze slideshow vind je enkele ‘fraaie’ voorbeelden van hoe het niet moet.

Een veilig 2015!

Arjan Hendriksen is manager risicobeheersing bij Interpolis. In een reeks bijdragen laat hij bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Z24.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl