Steeds meer bedrijven proberen zich van concurrenten te onderscheiden door zich te focussen op het verbeteren van de wereld. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een hype.
Milieuvriendelijke producten verkopen, recyclen of mindervaliden in dienst nemen zijn slechts een greep voorbeelden. Hoewel bewezen is dat maatschappelijk verantwoord ondernemen ook daadwerkelijk tot betere financiële prestaties leidt, zal het veel bedrijven ook om hun reputatie te doen zijn. Mensen raken nou eenmaal snel gecharmeerd van ‘doing good’ praktijken, helemaal wanneer ze er zelf niet al te veel extra’s voor hoeven te doen.
Maar wat de achterliggende gedachte ook is, feit is dat steeds meer bedrijven zich bewuster worden van hun doen en laten. Hieronder een drietal unieke Nederlandse voorbeelden.
Carpetright
Carpetright heeft een recyclingbeleid waarmee het mogelijk is om op een verantwoorde manier van oude matrassen af te komen. Bij aankoop van een nieuw matras wordt het oude matras opgehaald en 100% recyclet. De materialen worden namelijk opnieuw gebruikt voor o.a. ondervloeren en geluidsisolatie. Daarnaast is er het ‘Amaize’ tapijt van Carpetright. Een tapijt dat 100% gemaakt is van mais.
Brabantia
Brabantia zet zich al jaren op de kaart wat betreft verantwoord ondernemen. Zij proberen bij de volgende generatie op bijna 100% recycling te zitten. Zo is de FlatBack+ prullenbak al voor 25% gemaakt van gerecyclede producten. Daarnaast plant Brabantia voor iedere verkochte droogmolen een boom in het Afrikaanse Burkina Faso, om zo de biodiversiteit en lokale economie te ondersteunen.
Nuon
Energiebedrijf Nuon zet zich in voor schoner afvalwater in de IJmond centrale. Ze halen zware metalen zoals kwik en zink uit het water en voorkomen op deze manier dat deze stoffen in het oppervlakte water terecht komen. Daarnaast heeft Nuon het Prinses Alexia Windpark gebouwd. Een windpark van 36 windmolens die duurzame energie produceren.
Meer weten over maatschappelijk verantwoord ondernemen en hoe jij je steentje kunt bijdragen? Bekijk de site van MVO Nederland.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl