NVM-makelaars zitten op een verborgen schat. Die schat heet Funda.nl en kan bij verkoop honderden miljoenen opleveren. Elke NVM-makelaar kan daarvoor een luxe auto kopen. Reken mee op een bierviltje.

Funda.nl is verreweg  de grootste huizensite van Nederland. Sinds april dit jaar is de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars, voor 90 procent eigenaar van de site. Nog eens 10 procent zit bij de gelieerde Stichting Administratiekantoor Funda.

Uitgever Wegener verkocht haar belang van 30 procent voor 15,1 miljoen euro aan deze aandeelhouders. Daarmee zou héél Funda zo’n 50 miljoen euro waard zijn. Maar dat is maar een deel van het verhaal.

Funda versus Immoweb

De NVM en de Stichting betaalden maar een schijntje voor het belang van Wegener. Funda haalde in het crisisjaar 2012 een bedrijfsresultaat van 7,9 miljoen op een omzet van 20 miljoen euro. De NVM betaalde dus pakweg zes keer de winst. Dat is internationaal gezien uitzonderlijk laag. Misschien waren er contractafspraken tussen Wegener en de NVM die de verklaring vormen voor dit koopje.

Ter vergelijking kun je de cijfers van Funda.nl naast die van een andere grote huizensite in België leggen: Axel Springer Digital Classifieds, een joint-venture tussen de Duitse uitgever Springer en de Amerikaanse investeringsmaatschappij General Atlantic, betaalde eind vorig jaar 127,5 miljoen voor een belang van 80 procent in Immoweb.be, zeg maar het Belgische Funda. Dat waardeert héél Immoweb op ruim 159 miljoen.

Het lijkt een kolossaal bedrag, maar uitgevers weten dat een marktleider in rubrieksadvertenties een goudmachine is. Winstmarges van 60 procent zijn niet ongebruikelijk.

Omzet-en winstcijfers van Immoweb zijn niet bekend, maar wel weten we dat de site zo’n 2,4 miljoen unieke bezoekers per maand trekt. Funda krijgt er maandelijks zo’n 4 miljoen. Kortom, als Funda anderhalf keer zo groot is als Immoweb.nl is Funda potentieel pakweg 239 miljoen euro waard. De NVM zou daar rechtstreeks 90 procent van krijgen, dus zo’n 215 miljoen euro.

Lees ook op Business Insider

Een auto voor elke NVM-makelaar

De vereniging telt 3.900 leden, waaronder 2700 kantoren. Opbrengst per lid bij een verkoop dus zo’n 55.000 euro. Da’s toch mooi meegenomen. Let wel: dit is uiteraard speculatie: de uiteindelijke prijs hangt van veel factoren af. Maar duidelijk is dat de NVM-makelaars op een goudberg zitten.

Wie beslist er over een eventuele verkoop? Dat is bij een vereniging als de NVM het hoogste orgaan: de ledenraad. Dat wordt nog een leuke keuze voor al die NVM-makelaars, als er ooit een internationale gigant op de deur klopt.

Concerns met kennis op het gebied van rubrieksadvertenties als het Noorse Schibsted (disclaimer: indertijd mede-eigenaar van Z24), het Zuidafrikaanse Napster of het Duitse Springer, weten wel raad met de site. Ze zullen snel de omzet en winstmarge (nu ‘maar’ 40 procent) willen opkrikken. Dat kan door alle makelaars van Nederland te omarmen, en niet alleen de NVM-ers.

Tegenover zo’n zak geld voor elke makelaar bij verkoop dreigt dus wel een verlies van de voorkeurspositie die NVM-makelaars nu nog hebben: ze komen bovenaan in de zoekresultaten binnen de site. Op last van de waakhond Autoriteit Consument & Markt moet de site dit inmiddels melden. De ACM houdt Funda bovendien in de gaten en komt over een klein jaar met een nieuwe oordeel.

De vraag is dus hoe lang die voorkeurpositie voor NVM-makelaars überhaupt nog houdbaar is.

(aanvulling: in een eerdere versie van dit artikel werd een bedrag van 551.000 euro per lid genoemd; dat moet dus 55.100 euro zijn)

Lees ook

Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt

Funda geeft het nu eerlijk aan: NVM-huizen krijgen voorrang

Dit zijn de goedkoopste huizen per provincie

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl