Je tv, koelkast, koffiezetapparaat, spelcomputer, hardloophorloge: het kan allemaal tegen je gebruikt worden in een politieonderzoek. Of omgekeerd: ze kunnen juist alibi’s verschaffen voor verdachten van misdrijven.

“Elk apparaat dat je tegenkomt tijdens een huiszoeking, kan, als het een beetje slim is, door de politie ingediend worden voor onderzoek bij het NFI”, vertelt Mark Roeloffs, forensisch onderzoeker digitale technologie bij het Nederlands Forensisch Instituut.

“Je kan er heel veel forensische informatie uit halen. Hoe laat een koffiezetapparaat gebruikt is, wanneer de koelkast open en dicht gegaan is, of iemand tijdens zijn hardlooprondje in de buurt is geweest bij een plaats delict.”

Data uit smart-tv

Onderzoekers van het NFI hebben laatst uitgezocht wat voor data er allemaal uit een smart-tv gehaald kan worden. Ze blijken een rijke bron van informatie en ze verwachten dan ook dat de tv’s een steeds grotere rol in forensisch onderzoek zullen krijgen.

“Alles wat je op een computer kan, kan eigenlijk ook op een smart-tv”, vertelt Roeloffs. “Chatten, skypen, foto’s en filmpjes kijken, muziek luisteren. Dat laat allemaal sporen achter. Maar het biedt ook de mogelijkheid om het alibi van een verdachte te checken. Als hij tegen de politie zegt dat hij een bepaald programma heeft zitten kijken op het moment van een misdrijf, kan je nagaan of de televisie inderdaad op dat moment op die zender stond. En als iemand zegt dat hij nooit in een bepaald huis geweest is, maar uit de data blijkt dat zijn telefoon aan de smart tv in dat huis heeft gehangen, heeft hij iets uit te leggen.”

App ontwikkelen

Nu is het nog zo dat de in beslag genomen smart tv's naar het NFI moeten voor onderzoek, maar ontwikkelaars daar willen graag een app ontwikkelen waarmee de politie gemakkelijk zelf data van de apparaten kan halen en ze zelf kan analyseren. En dat is nodig: "er zijn veel meer data beschikbaar dan dat er mensen zijn die ze moeten analyseren'', aldus Roeloffs.

"Ik heb weleens een Xbox onderzocht. Daarop vond ik chatgesprekken, die een belangrijke rol hebben gespeeld in een strafzaak'', vertelt Abdul Boztas, forensisch digitaal onderzoeker bij het NFI. "Maar ook de nieuwste generatie thermostaat, die je vanaf een afstand kan bedienen, weet of er iemand thuis is. Slimme koelkasten weten wanneer de deur open en dicht is gegaan. Een Google-horloge kan je vertellen welke nummers gebeld zijn. Eigenlijk bevatten alle apparaten die je aantreft tijdens een huiszoeking potentieel waardevolle informatie."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl