Vraag je je af of je moet stoppen met het drinken van koffie of beeldschermen moet vermijden om slaapproblemen te voorkomen? Hoe vaak moet je je lakens wassen?

Wetenschappers zijn ook op zoek gegaan naar antwoorden op deze vragen.

Je kan hun antwoorden gebruiken om beslissingen te nemen over je avondroutine, van wat je drinkt tot hoe vaak je de was doet.


Let op je cafeïnegebruik halverwege de middag.

Foto: Halfpoint/Shutterstock.com

De Mayo Clinic adviseert om maximaal 400 mg cafeïne per dag te gebruiken, dat is het equivalent van ongeveer twee of drie koppen koffie. De hoeveelheid cafeïne kan drastisch verschillen afhankelijk van het soort koffie: zelf gezet, automatenkoffie op kantoor of van die enorme bekers bij de Starbucks waarmee je na 1,5 kop al aan het aanbevolen maximum zit.

Net als alles waar té voor staat zijn er risico's aan excessief gebruik van cafeïne, zoals hoofdpijn, geïrriteerdheid, maagproblemen en zelf spiertrekkingen, dus het is belangrijk goed te weten hoeveel je binnen krijgt.


Sla het happy hour over, of ga alleen voor het eten en het gezelschap.

Foto: Shutterstock

Alcohol is wereldwijd een van de meest gebruikte drugs, maar zelfs bij kleine hoeveelheden zoals één glas wijn of bier per dag kunnen negatieve gevolgen optreden, zoals kanker. In november waarschuwde een club vooraanstaande Amerikaanse oncologen hun landgenoten om minder te drinken.

"Wij denken dat het minimaliseren van het gebruik van alcohol belangrijk is bij het voorkomen van kanker", staat in de verklaring.

Dus overweeg eens om het volgende happy hour over te slaan of alleen wat te eten en de drank te laten staan.


Drink genoeg.

Foto: source Shutterstock

Het is uiterst belangrijk om genoeg vocht binnen te krijgen. Ons lichaam bestaat voor 60 procent uit water en te weinig drinken kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en overeten. Toch hoef je in tegenstelling tot wat vaak wordt aangeraden geen acht glazen water per dag te drinken.

De hoeveelheid drinken die je nodig hebt is afhankelijk van meerdere factoren, zoals hoeveel je sport en het weer. Sommig voedsel is ook een goede bron voor water, dus daar meer van eten zorgt er ook voor dat je minder hoeft te drinken. Bloemkool, aubergine en spinazie bestaan voor 92 procent uit water. Wortels, groene bonen en zelf aardappelen bevatten meer dan 79 procent.


Neem pauze van je beeldscherm.

Foto: Strelka Institute/Flickr

Veel mensen zitten uren achter de computer en gaan daarna op hun telefoon of tablet staren. Daardoor worden onze ogen vaak droog, jeukerig, wazig of geïrriteerd. Oogartsen noemen dat "digitale oogvermoeidheid". Om dat te vermijden moet je genoeg drinken en niet op je telefoon kijken onder een lamp. Je kan je ook gaan houden aan de 20-20-20 regel.

Elke twintig minuten moet je minstens 20 seconden naar iets kijken dat minimaal 20 voet weg is (6 meter). Hierdoor rusten je ogen even.


Als je uit eten gaat neem dan een derde mee naar huis.

Foto: karen_neoh via Flickr

De grootte van de porties in restaurants en cafetaria's is de afgelopen 40 jaar flink toegenomen, zelfs de borden en de kopjes waar we eten drinken in serveren zijn duidelijk groter geworden.

Dus let op hoeveel je neemt als je buiten de deur gaat eten en overweeg om een derde tot de helft van je maaltijd in te laten pakken en mee naar huis te nemen om op een andere dag te eten.


Geen beeldschermen meer vanaf 30 minuten voor bedtijd.

Foto: Shutterstock

Het blauwe licht dat onze schermen verlicht verstoort ook de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, dat een sleutelrol speelt om ons te helpen in slaap te vallen. En dat wil je niet 's avonds, zeker niet vlak voordat je naar bed gaat. Experts raden aan om minstens 30 minuten voor bedtijd alle apparaten weg te leggen.


Verzeker je ervan dat je lakens schoon zijn voordat je in bed stapt.

Foto: Shutterstock

Onze bedden kunnen in een week veranderen in een "botanisch park" van bacteriën en schimmels, vertelt microbioloog Philip Tierno van de New York University tegen Business Insider.

De combinatie van zweet, huidschilfers van dieren, pollen, modder, stofmijtresten en heel wat andere dingen kunnen iedereen ziek maken. Dus verschoon je lakens minstens eens in de zeven dagen.