Een mooi voorbeeld van een belastingconstructie uit de maandag uitgelekte Paradise Papers is het trucje dat fiscale adviseurs van Formule 1-kampioen Lewis Hamilton bedachten.

De Britse krant The Guardian bericht hierover, op basis van documenten van adviesbureau Appleby uit Bermuda die zijn uitgelekt. In totaal omvatten de stukken van de Paradise Papers ruim 13 miljoen stukken.

Hamilton, die een geschat vermogen heeft van zo’n 130 miljoen pond, importeerde in 2013 een zakenjet van Bombardier vanuit Canada naar Engeland. Maar zijn fiscale adviseurs (topfirma EY en adviesbureau Appleby) hadden een constructie opgezet waarbij Hamilton de jet leasede via belastingparadijs The Isle of Man.

Door deze opzet, die strikt genomen niet illegaal is, kreeg de jet officieel een zakelijk karakter. Hierdoor werd de betaalde btw op de aanschaf fiscaal aftrekbaar, wat op een aankoopprijs van 16,5 miljoen pond miljoenen scheelde.

Fiscale experts zeggen echter tegen The Guardian dat de constructie extreem dubieus oogt, aangezien Hamilton de jet deels ook privé gebruikt. De btw is voor 100 procent als aftrekpost opgevoerd, terwijl er op z’n minst een splitsing had moeten worden aangebracht tussen zakelijk en privégebruik.

Volgens The Guardian blijkt uit de Paradise Papers dat EY en Appleby hetzelfde trucje met de btw voor tientallen andere eigenaren van privéjets hebben uitgehaald.

LEES OOK: De Paradise Papers laten zien hoe de rijksten ter wereld schuiven met hun geld

Lees ook op Business Insider