Draadloos videosignaal verdelen en narrowcasting tilt e-Sports en VR naar een hoger niveau

Multiroom-videosignaaldistributie is een technologische term, die AV-signaaldistributie of -streaming over IP-netwerken naar meerdere ruimtes of sites kenmerkt. Deze technologie kan van doorslaggevend belang zijn voor verschillende sectoren, zoals videogame-toernooien, e-Sports, VR en groepstrainingen. Dit artikel is gericht op de meest baanbrekende technologische resultaten in groepsvisualisatie.

Multisite-TV signaaldistributie voor e-Sports videogame-toernooien

In het geval van e-Sports (voluit Electronic Sports)-broadcasting werd deze technologie eerder stilletjes geïntroduceerd en beschouwd als iets voor doorgewinterde gamers. e-Sports werd echter zo populair dat ook de mainstream media interesse toonde. Tegenwoordig worden toernooien door duizenden gamefans bezocht en door miljoenen anderen thuis bekeken, die allemaal hun eigen favoriete spelers en games hebben.

Het competitief spelen van videogames heeft de afgelopen 10 jaar een explosieve ontwikkeling doorgemaakt. En daarmee ook de live videosignaaldistributie voor bezoekers ter plekke, alsmede livestreaming op het internet voor kijkers thuis.

Recentelijk konden e-Sports fans de voordelen van deze opkomende technologie ervaren in de e-Sports Game Arena in Alphen aan den Rijn, de eerste e-Sports locatie in Nederland. Systeemintegrator xScreen Interactive en technologieprovider Black Box Network Services hadden hier een reeks ultramoderne schermen geïnstalleerd waarop videofeeds van diverse videoservers werden weergegeven. Daardoor konden bezoekers de verrichtingen van hun favoriete gamers volgen op meerdere 100” dnplaserpanelen en Panasonic out-of-home-schermen (OOH-schermen).

Videodistributie over IP in de toernooizaal en daarbuiten

Deze ultramoderne multiroom-videodistributietechnologie stelde de organisatoren in staat HDMI-video en -audio eenvoudig en zonder kwaliteitsverlies over een Ethernet netwerk naar verschillende schermen en videowalls te verlengen en te distribueren. Alle videofeeds naar de verschillende schermen konden in één keer in- en uitgeschakeld worden en de apparaten die gebruikt werden voor de ondersteuning van afzonderlijke schermen en videowalls werden PoE-gevoed, zodat extra stroomkabels niet nodig waren.

Daardoor konden livefeeds op zoveel schermen als nodig weergegeven worden, zonder dat afstand daarbij een beperking vormde. Bovendien konden de operatoren splitscreen-advertenties aan de verschillende videobronnen toevoegen. 

Lees ook op Business Insider

Kijkervaring voor e-Sports fans op een hoger niveau

Het doel van deze technologische opbouw was het leveren van de best mogelijke kijkervaring tijdens het evenement. Fans konden vanuit elke hoek de in-game bewegingen van de gamer bekijken. Met behulp van videobron-serverbeheer door controlroom-operatoren kon het publiek vanuit verschillende hoeken naar de in-game actie kijken, en zelfs naar een mix van diverse videofeeds van in-game scenes. Het resultaat was een handige visualisatie van de beste in-game scenes van alle games die in de ruimte gespeeld werden.

Vooruitblik naar de toekomst: Virtual-reality-gecentraliseerde signaalbediening

VR-gaming is een andere gametechnologie die zich tegenwoordig snel ontwikkelt. Dit jaar zijn e-Sports evenementen met VR-wedstrijden realiteit geworden. Net zoals bij normale game-evenementen is er behoefte aan het broadcasten van livefeeds naar meerdere schermen in de ruimte en het weergeven van HD-video en -audio alsmede advertenties op grote videowalls.

De media-aandacht voor deze evenementen zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de trend richting VR-technologie voor consumenten gaat, maar ook richting verschillende andere toepassingen, zoals medische of architectonische visualisatie en stedelijke ontwikkeling. AV-extensie- & -switchingtechnologie zal een doorslaggevende rol spelen bij het verhogen van het gebruiksgemak van VR-technologie. Denk bijvoorbeeld aan het verlengen van de afstand tussen een bron PC en de headset, die op dit moment beperkt wordt door kabellengte.

Een andere toepassing is het snelle switchen van contentbronnen (zoals verschillende PC’s). KVM (voluit Keyboard, Video en Muis)-switching- & -extensietechnologie over netwerkkabels of IP is de oplossing voor dit probleem. Tegenwoordig is deze technologie goed ingeburgerd en biedt 4K UHD-, digitale audio- en USB 3.1-signaaltoegang aan bedrijven in bijna alle industrieën over de hele wereld. Ondersteuning voor VR-apparaten en VR e-Sportsevenementen wordt gegarandeerd realiteit en AV-technologie kan helpen om er een onvergetelijke ervaring van te maken.

Ga naar de KVM-switching- & en extensiepagina van Black Box voor meer informatie over de nieuwste beschikbare KVM-technologieën. 

Kies bij uw volgende AV-project voor een samenwerking met Black Box Network Services

Met de AV-technologie van Black Box kunnen bedrijven audio-/videosignalen naar verschillende ruimtes en locaties distribueren. Met meer dan 40 jaar ervaring en een uitgebreid productportfolio, zoals de MediaCento™ HDMI-Video-over-IP-Distributietechnologie, bezit Black Box de expertise om ervoor te zorgen dat iedereen zowel in een ruimte als daarbuiten kan genieten van de beste streamvisualisatie van het evenement. Neem vandaag nog contact met ons op voor uw volgende project.

Met de Signaaldistributie-Technologiegids ontdek je de nieuwste Black Box-oplossingen voor:

  • Video, audio en USB-toegang op afstand
  • Multi-PC-toegang (KVM switching)
  • Beschermen en beveiligen van computers op beveiligde locaties

 

Download de GRATIS Signaaldistributie-Technologiegids