De afgelopen jaren heeft president Vladimir Poetin met een flinke zak geld een efficiënte vechtmachine opgebouwd. Ook Europese landen hebben hier goed aan verdiend.

Op 14 april presenteert het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) wat de meeste landen overal ter wereld uitgeven aan defensie. Traditiegetrouw zullen de Verenigde Staten met kop en schouders boven iedereen uitsteken.

In 2012 gaven de VS naar schatting ruim 682 miljard dollar uit. Op afstand gevolgd door China met ruim 166 miljard dollar en Rusland met bijna 91 miljard dollar. Het gat tussen de Amerikaanse big spenders en de rest, wordt wel kleiner. Dit komt aan de ene kant omdat de Amerikanen steeds minder geld uitgeven. Aan de andere kant geven China en vooral Rusland de laatste jaren fors meer geld uit aan Defensie.

Meer geld

Vooral Rusland is van plan om de defensie uitgaven ook dit jaar dit jaar flink op te schroeven. Uit stukken van het ministerie van Financiën in Moskou blijkt dat de Russen voornemens zijn om het budget dit jaar met 18 procent te verhogen, schrijft het doorgaans goed ingevoerde Jane’s Defence Weekly. In China zou er een verhoging van iets meer dan 12 procent in het vat zitten voor dit jaar.

De cijfers stroken met de eerdere bevindingen van de Britse denktank ISS die in februari al een paper met daarin schattingen van de defensie uitgaven overal ter wereld publiceerde. De Britten merken op dat de Russen en de Chinezen hun defensiebudgetten sinds 2008 met 30 en 40 procent hebben laten groeien. In Europa zijn we per jaar gemiddeld juist 2,5 procent minder uit gaan geven aan defensie.

De verklaring voor de slinkende budgetten van de Amerikanen is snel gevonden: de crisis en het aflopen van de militaire aanwezigheid in Irak en Afghanistan.

China en vooral Rusland zijn bezig om een prominentere plek op het wereldtoneel te claimen. In Rusland was het leger na het uiteenvallen van de Sovjet Unie steeds verder in verval geraakt. De apparatuur was verouderd en het personeel tot op het bot corrupt. Een recept voor een inefficiënte vechtmachine. En Poetin een doorn in het oog.

Lees ook op Business Insider

Een grootscheepse operatie die duurt van 2011 tot 2020 voorziet in de vervanging van 70 procent van het Russische arsenaal. Het budget van de operatie is met een slordige 723 miljard dollar bepaald niet mals.

Russische wapenfabrikanten zien omzetten ontploffen

Geen wonder dat in de lijst met de grootste bedrijven die actief zijn in de wapenhandel, een aantal Russische bedrijven bezig is aan een aardige opmars.  Almaz Antej, een Russisch bedrijf dat onder meer groot is in de verkoop van luchtafweersystemen, is sinds de oprichting in 2002 opgeklommen tot een 14e plek in de ranglijst van grootste bedrijven in de defensie-industrie.

Uit de financiële stukken van het bedrijf valt op te maken dat de verkopen met tientallen procenten toenemen. In 2012 verdrievoudigde de omzet bijna. Aan het hoofd van deze onderneming staat een oude bekende van President Poetin. Viktor Ivanov is net als Poetin een voormalig KGB agent en de twee werkten al nauw samen toen Poetin nog vice-burgemeester van Sint Petersburg was.

Franse schepen en Israelische drones

Maar niet alleen de binnenlandse bedrijven profiteren van het uitdijende Russische defensie budget. De afgelopen twee jaar bestelde Moskou voor meer dan een miljard dollar aan helikopters en schepen in Frankrijk.

Bovendien sloot Moskou  het een deal ter waarde van 53 miljoen dollar met Israël voor de aankoop van drones, blijkt uit de database van het SIPRI.

Duitsers helpen bij het trainen op binnenvallen van je buren

Ook de Duitsers pikken een graantje mee van Poetin’s drift om van zijn leger weer een efficiënte vechtmachine te maken. Het Duitse Rheinmetall zou dit jaar een nieuw trainingscomplex opleveren voor de Russische grondtroepen. Toch een deal die goed is voor meer dan 160 miljoen dollar volgens Jane’s Defence Weekly.

Saillant detail dat de Amerikaanse krant The Washington Post wist op te lepelen: in het complex kunnen verschillende oorlogsscenario’s getraind worden zoals het binnenvallen van een buurland. Het project zou in maart met de oplevering in zicht op het nippertje zijn gestaakt.

Meest ironisch is misschien wel het feit dat het Russische leger de afgelopen jaren ook nog is wezen shoppen in Oekraïne. Volgens de gegevens van de Zweedse organisatie zijn er toen transportvliegtuigen op de kop getikt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl