Een paar jaar geleden kende ik Eke Bosman (24) als een jongen die, in zijn eigen woorden, “gewoon heel erg veel van snacks” houdt.

De Snackspert, zoals hij zichzelf noemt, is een foodblogger. Hij plaatst foto’s van eten op Twitter en Instagram, zoals miljoenen bloggers over de hele wereld doen.

Anders dan bij de meeste foodbloggers vind je in zijn tijdlijn geen foto’s van chiazaad en havermout, maar van frikandellen en hamburgers.

Sinds afgelopen maandag mag de Snackspert zichzelf één van de belangrijkste ‘food influencers’ van Nederland noemen. Hij bemachtigde een plekje in de top 100. Niet erg hoog, op plaats 94, maar een noemenswaardig resultaat voor een uit de hand gelopen grap, die desalniettemin vol passie wordt uitgevoerd.

Ter vergelijking: Jet van Nieuwkerk, die professioneel boeken over eten schrijft, staat slechts 11 plekken hoger.

Honderd volgers erbij

Zoals ik hierboven al aangaf, ik ken de Snackspert goed – iets waar ik na maandagavond misschien officieel trots op mag zijn. Ik heb van dichtbij mogen meemaken hoe hij van ludieke snackman uitgroeide tot ‘food influencer’ nummer 94 van Nederland.


 
De Snackspert begon begin 2014, en blogde een tijdje lang wat rond in de marge. “M’n doorbraakmoment was toen ik in december 2014 in het Parool () kwam”, vertelt de Snackspert. “Vanaf dat moment kreeg ik er plotseling een paar honderd volgers bij.”

Misschien kwam het door zijn sappige quote over superfoodie Rens Kroes:

“Tegen Rens Kroes zou ik willen zeggen: doe normaal en stop een frikandel in je mond, daar word je gelukkig van. Schrijf dat maar op: fuck Rens Kroes.”

(Rivaal Rens Kroes kwam in ieder geval niet voor in de top 100-lijst, dus de Snackspert is gelukkig. “Nu ben ik dus officieel beter.”)

Na het stuk in het Parool – dat overigens ook werd geschreven door een bekende van hem – volgde een sneeuwbaleffect in de media. Man Bijt Hond klopte aan. Resultaat: honderden volgers erbij. “Dat was wel grappig, want zij namen mij natuurlijk ook niet echt serieus. Maar daarna gebeurde dat wel.”


 
Terwijl de Snackspert lachend zijn snackfoto’s online knalde, begonnen steeds meer media om zijn deskundige oordeel te vragen; de Libelle, NOS op 3, enzovoorts. “Het AD vroeg mij wat de beste regionale snacks waren. Hoe moet ik dat weten? Ik eet gewoon wat ik lekker vind.”

Ook mocht hij ook eens spreken op een conferentie over eten, waar hij achter de microfoon eerlijk antwoordde dat hij het ook allemaal niet wist. “Wat is mijn businessmodel? Waarom zijn snacks vaak zo krokant? Ik verdien er niks mee, en ik heb geen idee waarom snacks zo krokant zijn.”

Serieuzere initiatieven

Zo gaat het al twee jaar lang door, tot Eke’s eigen verbazing. “Er zijn zoveel andere serieuzere, gave initiatieven over eten en snacks.” Ondertussen blijven de uitnodigingen binnenstromen.

Je kunt natuurlijk hele analyses loslaten op het succes van de Snackspert. Nemen we eten te serieus? Nemen we millennials met een blog te serieus? Is dit een tegenreactie op overdreven gezond eten? Is dit een grap?

Eke geeft, zoals altijd, een eerlijk antwoord. “Ik weet ook niet meer of ik dit serieus neem of dat dit een grap is.”

Een tegenreactie is het in ieder geval niet – de Snackspert eet gewoon wat hij lekker vindt – maar hij is zich door zijn succes wel steeds bozer gaan maken over de superfoodtrend. “Er wordt zoveel gefocust op gezond eten dat mensen een eetstoornis wordt aangepraat. Dat vind ik verkeerd.”

Volgens Bosman moeten we allemaal iets relaxter omgaan met eten. We zouden net als hij veel vaker gewoon moeten eten wat we willen.

Zelf beweert Bosman één keer in de drie dagen een snack te eten – je kunt je natuurlijk afvragen of dat waar is.

LEES OOK: Drink je appelsap? Dikke kans dat je dan ook dode varkens binnenkrijgt