Tevreden, moe en met een paar borrels op gaf Douwe Bob maandagavond een interview aan Telegraaf over zijn zojuist gewonnen ‘De Gouden Notekraker’, de prijs voor artiesten en acteurs die hiermee hun waardering uitspreken voor collega’s. Halverwege het interview moet de muzikant concluderen “Ik ben dronken, fuck it“.

Kunnen we het Douwe kwalijk nemen dat hij op een feestje dronken voor de camera verschijnt? Nee, zeggen onderzoekers van Cardiff University.

Zij publiceerden afgelopen week een studie waarin de onderzoekers suggereren dat niet wát je drinkt van invloed is op hoe dronken jij je voelt, maar met wie je alcohol drinkt. Ben je dronken en word je omringt door anderen die óók dronken zijn, dan onderschat je sneller je eigen drinkgedrag en de mogelijke gezondheidsrisico’s. Word je omringt door mensen die níet hebben gedronken, dan voel je juist meer risico’s. Dat Douwe zich pas te laat (tijdens het interview met een nuchtere interviewer) realiseerde dat hij een paar bier teveel op had, is dus ook niet meer dan logisch als hij daarvoor aan de bar hing met collega’s.

Alcoholpreventie

Professor Simon Moore vertelt in het onderzoek: “Dit is een erg belangrijk gegeven als we overmatig alcoholgebruik tegen willen gaan. We zouden ervoor kunnen zorgen dat er minder mensen in een beschonken toestand in een ruimte zijn, of juist mensen toevoegen die niet hebben gedronken. Onze theorie voorspelt dat laatstgenoemde aanpak het meeste succes kan hebben.”

Het onderzoek werd gehouden onder 1862 mensen met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar. Alle onderzoeken werden gedaan tussen acht uur ’s avonds en drie uur ’s nachts op vrijdag- en zaterdagavond in uitgaansgelegenheden. De deelnemers kregen vragen als “Hoe dronken ben je nu?”, “Hoeveel heb je gedronken vannacht?” en “Als je iedere avond deze hoeveelheid alcohol zou drinken, hoeveel kans loop je dan op gezondheidsklachten zoals levercirrose?”

Eerder werd er in onderzoeken altijd gekeken naar hoe mensen reageren als ze dronken zijn in een alcoholvrije omgeving. “Onderzoekers hebben altijd aangenomen dat mensen die overmatige alcohol gebruiken ‘denken’ dat iedereen overmatig drinkt,” legt Moore uit. “Nu blijkt dat het helemaal niet uitmaakt hoeveel iemand drinkt. Zie je iemand die meer aangeschoten is, dan voel jij minder weerstand en gevaar om zelf ook meer te gaan drinken.”

Lees ook op Business Insider