Noord-Korea heeft mogelijk meer dan drie keer zoveel kernkoppen dan experts tot voor kort dachten, schrijft The Washington Post.

De nieuwe schatting is gebaseerd op een verslag van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst DIA. Volgens de krant zijn er nu “tot 60 nucleaire wapens onder de controle van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un”. Dat is een significant verschil met de 10 tot 20 kernbommen waar het Stockholm International Peace Research Institute in juli nog van uitging.

In een tweede artikel suggereert The Washington Post dat de kernkoppen van Noord-Korea nu zo klein zijn, dat ze op intercontinentale ballistische raketten geplaatst kunnen worden. Noord-Korea heeft zulke raketten de laatste jaren uitgebreid getest en ze kunnen inmiddels mogelijk New York, Washington D.C. of Nederland bereiken.

Ook andere landen roeren zich. President Donald Trump heeft 1 miljard dollar uitgetrokken om het kernarsenaal van de Verenigde Staten te moderniseren. Rusland kondigde aan hetzelfde te doen. Daarop stelde Trump dat hij in dat geval een nieuwe wapenwedloop zal beginnen.

Het Bulletin of the Atomic Scientists schatte deze retoriek in januari in als zeer gevaarlijk en zette de Doomsday Clock 30 seconden vooruit. De symbolische klok staat nu op 2 minuten en 30 seconden voor 12.

Bekijk hieronder de kaart met daarop de beste schattingen van welke landen nucleaire wapens hebben, en hoeveel dat er zijn.