Met de stormachtige koersbewegingen van cryptomunt bitcoin, wordt ook de zichtbaarheid van de belangrijkste digimunt in de publieke ruimte sterker: op steeds meer plekken in Europa kun je pinautomaten vinden voor bitcoin.

In Nederland staan er inmiddels elf bitcoinautomaten in tien steden. Amsterdam loopt voorop met twee bitcoinmachines

Maar wat kun je precies bij zo’n pinautomaat voor bitcoin? Om te beginnen moet je een digitale portemonnee (wallet) hebben aangemaakt op je smartphone. Die legt draadloos contact met de bitcoinautomaat. Je kunt dan bijvoorbeeld eurobriefjes aanbieden en bitcoin gestort krijgen op de digitale portemonnee van je smartphone. Het omgekeerde kan ook.

Dekking bitcoin automaten per land

Nederland behoort met elf publieke bitcoinpinautomaten tot de top tien in Europa. Uit onderstaande grafiek, samengesteld door databureau Statista voor Business Insider, blijkt dat het VK, Oostenrijk en Spanje absoluut gezien aan kop gaan.

Maar relatief gezien is het verhaal heel anders: afgezet tegen het aantal inwoners is Slovenië koploper: 9 bitcoinautomaten op 2 miljoen inwoners. Dat betekent ongeveer 1 bitcoinmachine per 222 duizend inwoners.

Andere toplanden zijn Finland (1 bitcoinpinautomaat per 250 duizend inwoners en Zwitserland (1 machine per 365 duizend inwoners). Nederland scoort op deze manier bezien wat minder sterk: één bitcoinpinautomaat per 1,5 miljoen inwoners.

LEES OOK ‘Bitcoins wilde koersverloop laat zien dat de cryptomunt 0 euro waard is’

Lees ook op Business Insider