• Het Nederlandse satellietbedrijf Hiber heeft 26 miljoen euro investeringsgeld gekregen.
  • Het bedrag is onder meer afkomstig van de Nederlandse overheid en het European Innovation Council Fund.
  • Het satellietnetwerk van Hiber maakt het mogelijk om op afgelegen plekken verbinding te maken met slimme apparaten.

Het Amsterdamse satellietbedrijf Hiber krijgt 26 miljoen euro investeringsgeld. Het bedrag is afkomstig van de Europese Unie, de Nederlandse overheid en bestaande aandeelhouders.

Met het kapitaal kan Hiber zijn netwerk van minisatellieten verder uitbouwen. Daarmee biedt het bedrijf internetverbindingen aan op plekken waar geen wifi of mobiele netwerken zijn.

Dat is niet bedoeld om te netflixen midden op de oceaan. Via het Hiber-netwerk kunnen kleine sensoren data verzenden, zodat dingen op afstand in de gaten kunnen worden gehouden. Denk aan boeien in de Noordzee, elektriciteitspalen in Californië of vaten met kernafval.

Hiber heeft onder meer klanten in de mijnbouw, landbouw en olie- en gassector. De satellieten kijken ook naar het weer op de Zuidpool, de bodemkwaliteit in Tanzania, naar zeecontainers en treinwagons.

Het bedrijf is opgericht in 2016 door Coen Janssen, Erik Wienk, Ernst Peter Hovinga, Laurens Groenendijk en Maarten Engelen.

In 2019 is Hiber door het kabinet uitgeroepen tot een Nationaal Icoon, wat betekent dat Hiber steun krijgt bij het vinden van geld en het opbouwen van een netwerk.

De overheid stelt nu zelf een innovatiekrediet beschikbaar. Daarnaast krijgt Hiber 15 miljoen euro van het European Innovation Council Fund, een fonds waarmee de Europese Commissie jonge technologiebedrijven wil helpen. Ook bestaande aandeelhouders leggen opnieuw geld in.

Lees ook op Business Insider

Met het kapitaal wil Hiber het netwerk van satellieten uitbreiden. Die zijn zo groot als een pak melk van 2 liter en wegen 10 kilo. Er draaien er nu vier rond de aarde op een hoogte van zo’n 600 kilometer. Uiteindelijk moeten dat er 48 worden.